Krönikor & Debatt

Tre helt oviktiga saker

Jimmy Dahlström, skriver krönika om ljusglimtar
Jimmy Dahlström, chef Den Temporära fabriken, Ramirent. Foto: Ramirent

I dystra tider som dessa känns egentligen alla tankar och insatser kring effektivt byggande som totalt irrelevanta och sekundära. Alla tankar tyngs ned av det faktum att krigsföring, så brutalt och inhumant pågår i vår absoluta närhet.

Mycket av det vi tidigare tog för givet har numera ifrågasatts, tankar som aldrig tidigare tänkts är numera aktuella.

Ingen människa är oberörd, inte heller någon bransch, samhällsbyggnad är inget undantag. Oroligheterna i kölvattnet av kriget skapar skenande priser, tveksamheter i investeringsportföljer och tyvärr en spelplan för en svart marknad.

I tider som dessa är det viktigt att dels visa sin humanitära sida och göra det som varje individ eller organisation har förutsättningar till. Men den nya spelplanen vi nu ser framför oss kommer även ställa vår effektivitet på sin spets. Det finns ett antal områden jag tror branschen kommer behöva kraftsamla kring för att mota de orosmoln som stiger i skyn.

Strategiskt inköpsarbete

Till att börja med tror jag att inköp kommer spela en stor roll i att trygga budgetar och samarbetsavtal. Min uppfattning är att det är alldeles för få som använt inköp som en strategisk spelpjäs. Att aktivt jobba med att säkra upp aktörer som tillsammans med din organisation bemöter de utmaningar som kommer, det arbetet börjar med ett strategiskt inköpsarbete.

Jag tror även att branschens ledare, på alla nivåer kommer möta nya utmaningar och spela en ytterst central roll i dessa oroliga tider, många kommer utsättas för situationer som de aldrig tidigare stått inför och då krävs ett tryggt och transparent ledarskap. Att idka ledarskap i medgång är en sak, i mörka, svåra tider en helt annan.  

Samverkan skapar framgång

Som bransch kommer vi även behöva hjälpa och stötta varandra över organisatoriska gränser, i tider av stor osäkerhet med låga marginaler är jag övertygad om att det enda sättet att nå framgång är samverkan. För en tid sedan deltog jag på Construction Summit där pris för Årets bygge delades ut i 7 kategorier (tror jag), det som slog mig var att samtliga projekt var titulerade som just samverkansprojekt. Projektkultur och arbetssätt som främjar samarbete och inte konflikt kommer bli allt viktigare i tiderna som vi befinner oss i just nu.

Till sist vill jag bara förtydliga att allt ovan egentligen inte spelar någon roll, det viktigaste är att vi tillsammans gör vad vi kan för att detta mycket grymma, inhumana krig får ett slut.

Allt annat känns irrelevant, sekundärt och oviktigt.

Jimmy Dahlström
Chef Temporära fabriken, Ramirent