Tre identiska olyckor vid <br/> arbete med fjärrvärmerör

Tre identiska olyckor vid <br/>
arbete med fjärrvärmerör
Tre olyckor under det senaste året liknar varandra. De har inträffat vid avluftning av nyinstallerade fjärrvärmerör. Den som drabbats av svimning har vistats i ett trångt utrymme. Arbetsmiljöverket misstänker gasrester i rörsystemet, svetsrök eller låg sy

Torsdagen den 29 oktober avled en 23-årig svetsare i Tranås. Han befann sig i källaren till en villa som skulle få fjärrvärme. Man avluftade rören genom att släppa på vatten. Mannen påträffades liggande på golvet.

– I det här fallet kan det ha stått gas i rören efter svetsningen och det troligaste är då att det är frågan om kolmonoxid, säger Lars-Erik Furuskog, vid polisen i Jönköping till Byggnadsarbetaren.

Polisen tror att 23-åringen kan ha kräkts sedan han tappat medvetandet och därefter kvävts till döds. Arbetsmiljöverkets Växjödistrikt utreder olyckan.

Olycka i Kumla

Sedan en månad tillbaka granskar myndigheten också en snarlik händelse i Kumla den 1 oktober där en man tappade medvetandet. Ett företag från Järfälla höll på med att koppla in fjärrvärme till en ishockeyhall.

Michael Nilsson, arbetsmiljöinspektör vid distriktet i Örebro, berättar att arbetarna just hade kommit till momentet då man avluftar systemet sedan rörlängderna svetsats samman.

– Man avluftar genom att släppa på vatten. Den skadade stod inne i apparatrummet medan en annan person släppte på vattnet. Det är ett väldigt vanligt arbetsmoment som säkert sker flera gånger om dagen i Sverige.

Kolmonoxid en teori

Michael Nilsson betonar att man inte säkert vet om det är kolmonoxid som fått mannen att svimma.

– Det är en teori och en ganska trolig teori, men vi vet inte.

Varifrån skulle kolmonoxiden komma, om det är den gasen?
– Ja, kolmonoxid är ju en känd fara vid ofullständig förbränning. Det är en teori som jag har i tankarna när jag gör nästa inspektion på företaget i Järfälla. Jag vill veta exakt vilka svetsmetoder som användes, om det finns någon speciell legering i rörventilerna som kan ha blivit uppvärmd eller om det finns isoleringsskum som är udda.

Fjärrvärmerören är isolerade. Kan det finnas material i isoleringen som har värmts upp så att giftiga gaser bildats?
– Ja det kan vara så, men vi vet inte. Vi är öppna för allt, säger Michael Nilsson som tilläger att en tredje olycka av samma slag hände i november 2008 i Stockholm. En person svimmade.

– Då drog man inga vidare slutsatser av det. Det gjordes ingen utredning, säger Michael Nilsson.

Mattias Davidsson

Relaterade artiklar

Hög efterfrågan på arbetskraft inom bygg
”Stänger vi dörrarna får byggsverige stora problem”
Fyra av tio byggföretagare vill anställa fler nästa år
Ökad flexibilitet för företagen i nya arbetsrättsförslaget