Miljö/hållbarhet

Tredje batterifabriken blir en ombyggnation

Northvolt
Pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge som ska bli batterifabrik. Bild: Northvolt

Northvolts tredje stora batterifabrik i Sverige etableras vid Stora Ensos gamla pappersbruk Kvarnsveden i Borlänge. Fabriken förväntas stå klar 2024 och ha upp till tusen anställda.    

Stora Enso har tecknat en avsiktsförklaring om att avyttra den gamla industribyggnaden till batteritillverkaren Northvolt, som sedan tidigare har en batterifabrik i Skellefteå och ytterligare en som ska byggas i Göteborg.

Kvarnsveden i Borlänge grundades år 1900 och har fram till i september 2021 tillverkat massa och papper.

– Vi har sedan vårt beslut att stänga anläggningen fokuserat på att hitta en ny ägare som kan ta över Stora Ensos långa och hållbarhetsinriktade arv vid Kvarnsveden och i lokalsamhället, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

Batterifabriken

Enligt Northvolt kommer anläggningen att drivas med 100 procent ren energi. Man kommer att tillverka både katodmaterial och battericeller.

– Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet. Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav, säger Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt.

Renovera befintlig anläggning

Northvolt kommer att återanvända och renovera den befintliga anläggningen och dess infrastruktur. Enligt bolaget förväntas gigafabriken påbörja sin verksamhet i slutet av 2024. Den kommer att ha upp till tusen anställda.

Det slutgiltiga avtalet om transaktionen förväntas undertecknas under de kommande månaderna.

Förutom fabriken i Skellefteå och den kommande i Göteborg har Northvolt forskningsanläggningen Nortvolt Labs på Finnslätten i Västerås, som ska växa ytterligare, enligt bolaget. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson besöker i dag måndag Nortvolt Labs.

– Svensk industri ligger i yttersta framkant i den globala gröna omställningen. Det är någonting jag som näringsminister känner stolthet över varje dag, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Betydelsefullt för staden

För Borlänge är etableringen viktig.

— Det är högst sannolikt att fler företag, både inom och utanför industribranschen, lockas hit, det är en naturlig effekt av en etablering som är så här expansiv, omfattande och framtidsbetonad, säger Per Sjölander, näringslivschef i Borlänge kommun.