Nyheter

Tufft få jobb för unga rörmokare

Branschen behöver fler rörmokare. Men att få jobb kan vara svårt, särskilt om du är ung.<br/> — Det råder brist på rörmokare, när de äldre går i pension vem ska ta över då? Stockholm går under utan rörmokare.

Christopher Artler fick anställning direkt efter att han gick ut gymnasium för 3 år sedan. Förra året blev han arbetslös och har sen dess varit arbetslös i 17 veckor.

Men att få en ny anställning är inte lätt. Christopher lyckades få en ny arbetsplats förra året, men den räckte bara i en och en halv månad.

— Sen blev jag uppsagd, de sa att de ville att jag skulle få jobba kvar, men att jag inte hade tillräckligt med erfarenhet. För att få jobb behöver jag mer erfarenhet men för att få mer erfarenhet behöver jag ett jobb, säger han.

Det är ändå efter att Christopher gått 3 år och på Stockholms praktiska gymnasium, där han studerade, var det praktik 3 dagar i veckan. Efter det arbetade han i 2,5 år som rörmokare.

— Jag är ju inte lika snabb som det som arbetat i branschen i 40 år, erkänner han.

Dessutom saknar Christopher liksom många andra lärlingar ett utbildningscertifikat som bevis på att han genomfört sin lärlingsutbildning. Arbetsledarna frågar alltid efter certifikatet, utan det får man inte fullt betalt och det blir svårare att få jobb.

— Om jag haft ett utbildningscertifikat skulle jag förmodligen haft ett jobb nu.

Anledningen till att Christopher saknar sitt utbildningscertifikat trots att han fullgjort sin utbildning är att det inte förts någon lärlingsbok över hans arbetstimmar. Anledningen till att det inte förts någon bok är enligt Christopher komplicerad: Chefen på lärlingsplatsen skyller på facket och facket skyller på chefen.

Vem som har rätt vet inte Christopher. Hur han ska få ut ett utbildningscertifikat vet han inte heller, och det ar redan gått tre år sen han avslutade sin utbildning.

— Jag vill jobba, känns förjävligt att bara gå hemma, det är det värsta jag vet man blir så rastlös, säger han.

När han får höra om arbetsförmedlingens nya program för att hjälpa vvs-montörer som inte har fått sina utbildningscertifikat tycker han det låter som en bra idé. Han tror att programmet skulle kunna hjälpa honom

— Förmodligen då får man ett års erfarenhet och chansen att få anställning.

Och kanske blir det sista chansen för branschen att fånga in Christopher, innan han smiter iväg till andra yrken där det går att få jobb. Än håller han dock fast vid att enbart söka rörmokar-jobb, men en lång arbetslöshetsperiod kan ändra på det.

— Snart får man tänka efter om det verkligen är det man vill, säger han.