Nyheter

Tv-serie gav snickaren ett sundare liv

Erik Arnesén, Jonas Jonson, Markus Hansson, Kristoffer Hermansson och Andreas Klasson fick åka på tur tillsammans med världsmästaren Susanne Ljungskog. Coachen Jonas Colting var med från första början till det avslutande loppet i Portugal. Foto: TV4

I mitten av oktober sändes sista avsnittet av TV4:s livsstilsprogram Riktiga Karlar.
Programmet gick ut på att ta reda på om det går att få fem otränade och ohälsosamma män att genomföra ett triathlon i OS-distans.
Snickare Jonas Jonson var en av deltagarna och han har nu helt lagt om sina vanor, omvärderat begreppet manlig och satt upp ett tydligt mål:
– Att genomföra en Iron Man under 2018.

De fem utvalda karlarna hade från början inställningen att sexpacket ska vara i kylen och inte på magen, att sport är något man ser på tv (gärna med en kall öl inom räckhåll) och inte utövar själv och att arbetskläder är manligt, men absolut inte tajta cykelbyxor.

Eller som Jonas Jonson uttryckte sig:
– Det är ju manligt att väga tresiffrigt, så enkelt är det ju.
Manligt i det här fallet var 136 kilo.

Men det var då, för cirka ett och ett halvt år sedan. Vändningen kom runt midsommar förra året.
– Min fru Alexandra är väldigt uppfinningsrik och hon såg på Facebook att TV4 sökte deltagare till ett nytt program. Det skulle vara personer som inte tränade eller åt grönsaker och då tyckte hon att det lät som en kul grej och att jag passade in.
Själv hade han ingen aning om sin frus planer eller vad som väntade. När hon senare berättade att hon anmält honom trodde han inte att produktionsbolaget skulle höra av sig.

Men det gjorde de. Och efter att ha skickat en videoinspelning, gjort en lång telefonintervju och en provfilmning valdes Jonas ut.  
– Då började jag tvivla. Jag visste inte riktigt vad programmet handlade om eller vad jag egentligen gett mig in på, jag visste bara att det var någon form av utmaning.
Och när han fick reda på exakt vad utmaningen handlade om: fem otränade män som ska genomföra ett triathlon, blev han inte precis lugnad.
– Jag tänkte: vad i helvete har jag gett mig in på? Då tyckte jag att triathlon är för idioter och förstod inte hur någon kan vilja göra det frivilligt.

Jonas berättar att han tränade mycket förr och har provat de flesta bollsporter. Han började med handboll som nioåring och höll på i 15 år. Han spelade i division 1 i Norge och division 2 i Sverige, men i samband med att barnen föddes som ändrades livsstilen.
– Åren gick och kilona lades på.

Så nu var det dags att åter komma igång och komma i form. Till sin hjälp hade karlarna triathleten och VM-medaljören Jonas Colting.
– Simningen var den stora utmaningen. Jag kände mig som en gråsten i vattnet och hade ingen teknik. Jag hade nog inte crawlat sedan jag var tio år. Men löpningen och cyklingen kunde jag långsamt komma igång med, mycket tack vare att jag hållit på med handboll tidigare.

Deltagarna fick själva lägga upp sin träning och Jonas tränade mellan 12 och 14 pass i veckan. Han gick upp vid 04-tiden för att hinna med ett pass före jobbet, och efter arbetsdagen och när barnen lagt sig gav han sig ut på en ny runda.

Gamla knäskador gjorde sig påminda i början, men när vikten minskade försvann också skadorna. Totalt gick Jonas ner 38 kilo på de 100 dagar som inspelningen pågick.
– Men vikten är inte det viktiga, utan hur jag mår.

I sista avsnittet av Riktiga Karlar fick tittarna se hur deltagarna åkte ner till Sagres i Portugal för att avverka 1 500 meter simning på öppet hav, fyra mil på cykel och slutligen en mils löpning.
Vind och höga vågor gjorde att det var kämpigt för alla deltagare, och flera bröt.
– Det var till att simma för livet. Jag brände alldeles för mycket energi på simningen, vilket gjorde att resten av loppet gick tungt. Känslan när jag gick i mål var riktigt skön.

Så skön att Jonas fick mersmak och har anmält sig till två triathlon nästa år.
– Det skulle vara kul att se vad man går för och vad man orkar under bättre förhållanden.

Efter att inspelningarna avslutades har han tränat sju dagar i veckan, genomfört bland annat Lidingöloppet och haft tid för att bygga ett nytt hus i Borensberg.
– Jag hade inte orkat bygga huset i det skick jag var före inspelningen. Men när jag kom i bättre form så orkade jag också med ett husbygge.
Nästa år väntar flera lopp, både triathlon i medeldistans och swin runs och han har även planer på att bestiga Kebnekaise tillsammans med Andreas Klasson, som också var med i Riktiga Karlar. Men han har ett stort mål:
– Kalmar Iron Man 2018. Jag tycker att det är ett roligt mål och en riktig utmaning att ha som mål.

Vad var jobbigast med att vara med i Riktiga Karlar?
– Att få ihop livspusslet. Jag var på inspelning två dagar varannan vecka och dessutom skulle jag hinna träna. Men med planering så gick det bra. Jag ser en stor fördel i att vara hemma mellan inspelningarna eftersom jag lärde mig att leva så här och behöver inte komma hem efter inspelningen och känna att omställningen blir för stor.

Och roligast?
– Att känna att jag fick en helt annan energi och orkar mera, vilket gjorde mig till en gladare person och en bättre förälder. Jag har fått en helt annan syn på livet och en mycket bättre livskvalitet. Dessutom har jag fått vänner för livet.

Hur kändes det att se sig själv på tv?
– Vi hade bara fått se en grovklippning av det första avsnittet, så vi hade ingen aning om vad som skulle komma med av allt som spelats in. Först kändes det konstigt att se och höra sig själv, men sen vande jag mig.

Vad lärde du dig under tiden?
– Att man kan göra mycket på kort tid bara man ger sig tusan på det.

Har du några tips att de till andra ”riktiga karlar” som behöver komma igång med träningen?
– Det bästa är att anmäla sig till något lopp eller liknande och sedan jobba mot det. När man börjar ska man inte gå ut för hårt, utan börja lugnt och öka allt eftersom, annars tror jag att man tappar både ork och motivation. Sen kan man sätta upp delmål, ha fokus på dem och komma ihåg att den viktigaste träningen är den som blir av.

Hur definierar du ”en riktig karl” i dag?
– Synsättet har ändrat sig. Nu tycker jag att en riktig karl tar hand om sig själv och tar hand om sin familj och ser till att alla mår bra.

Jonas Jonson

Ålder: 36 år
Familj: Frun Alexandra och döttrarna Matilda, 12 år, och Hedvig, 5 år
Bor: I ett hus han byggt själv i Borensberg.
Gör: Jobbar som snickare på NCC. Arbetar just nu med flerbostadshuset Vimans Utblick i Linköping.
Intressen: Numera är träning det stora intresset. Jag tycker om att hitta utmaningar och kämpa för att klara av det. Sedan följer jag med på mina barns aktiviteter, min äldsta dotter spelar fiol så jag brukar säga att jag är en fiolpappa.
Aktuell med: En av deltagarna i TV 4:s livsstilsprogram Riktiga Karlar.