Nyheter

Två kvinnor väntas ta plats i Skanskas styrelse

Förra året hade Skanska inte en enda kvinna i sin styrelse. Men nu föreslår valberedningen att det ska ändras. Två kvinnor föreslås som nya ledamöter.

Josephine Rydberg-Dumont och Charlotte Strömberg lanseras av valberedningen som nya styrelseledamöter. Josephine Rydberg-Dumont är redan styrelseledamot i Skanska Bostadsutveckling Norden och har haft ledande poster på Ikea, bland annat som vd för Ikea of Sweden och medlem i Ikeas koncernledning.

Charlotte Strömberg är vd för fastighetskonsulten Jones Lang LaSalle Holding och styrelseledamot i Fjärde AP-fonden, Gant Company och Intrum Justitia.

— Skanska är ett fantastiskt bolag och ur svenskt perspektiv en nationalklenod. Jag känner mig hedrad över förfrågan och ser uppdraget som väldigt stimulerande, säger Charlotte Strömberg till Fastighetsvärlden.

Om valberedningens förslag till ny styrelse klubbas på Skanskas årsstämma den 13 april innebär det att styrelsens storlek utökas från åtta till nio ledamöter.

De senaste två åren har Skanska hamnat på jumboplatsen i Folksams granskning av jämställdheten i 24 börsnoterade företag. Sverker Martin-Löf, styrelseordförande för Skanska, har tidigare sagt att det är svårt att hitta kvinnor med styrelsekompetens.

— Det är få kvinnor som har haft ledande befattningar inom industriföretag, sa Sverker Martin-Löf till Byggvärlden i januari 2008.
Bengt Kjell är den ende som väntas lämna Skanskas styrelse. Han har avböjt omval. Bengt Kjell representerade Skanskas huvudägare Industrivärden, som han även var vice vd för.

Nu har Bengt Kjell meddelat att han ska lämna Industrivärden. Sannolikt är det en följd av Dagens Industris avslöjande i maj förra året. Då uppdagade tidningen att Bengt Kjell hade startat ett konkurrerande fastighetsbolag samtidigt som han var ordförande för fastighetsbolaget Kungsleden.