Nyheter

Två leverantörer misstänkta i SFV-härvan

Rosersbergs slott. Foto: Susanne Bengtsson.

Sex personer har nu delgivits misstanke om brott i korruptionshärvan kring Statens fastighetsverk. Ingen av dem är dock frihetsberövad.

Ett av de byggbolag som pekats ut har försatts i konkurs. 
– Det här är väldigt jobbigt, säger företagaren.  

Det var i slutet av januari som en misstänkt mut- och korruptionshärva på Statens fastighetsverk, SFV, rullades upp efter att TV4:s Kalla fakta granskat bland annat renoveringen av Rosersbergs slott.  Den 10 februari meddelade Åklagarmyndigheten att totalt sex personer nu har delgivits misstanke om brott, varav två är leverantörer till SFV.

En huvudmisstänkt före detta fastighetschef på SFV anklagas för att i samröre med ett byggföretag, där hans fru arbetade, ha fuskat med upphandlingar och fakturering. 

Genom att fastighetschefen har avslöjat konkurrerande byggföretags storlek på sina offerter har det utpekade byggbolaget kunnat lägga sig under buden och vinna kontrakten och gynnsamma ramavtal.Dessutom sägs byggbolaget fått betala tio procent i provision, pengar som satts in på  fastighetschefens privata bolag, som tack för att de fått uppdragen.

Det aktuella byggföretaget har haft sitt kontor i närheten av slottet i Rosersberg. Frun till fastighetschefen på SFV ska ha ansvarat för faktureringen på byggföretaget. På fem år (2012-16) har byggfirman utfört renoveringsarbeten för cirka 76 miljoner kronor, både på slottet och på fastighetschefens privata fastigheter. Många fakturor saknar underlag.

Den 30 december 2016 lämnade byggföretaget in en konkursansökan vid Attunda tingsrätt. Jurist Hans Ödén, Ackordscentralen i Stockholm AB, utsågs av rätten till konkursförvaltare. Han jobbar just nu med konkursbouppteckningen.
– Innan den är klar så kan jag inte uttala mig om företagets tillgångar och skulder, säger han. Bouppteckningen ska vara klar före edgångssammanträdet, som är planerat till den 17 februari.

Vd:n för byggbolaget nekar till anklagelserna.

Hur ser du på situationen?

– Allt är under utredning nu. Jag kan inte svara på några frågor, jag kan bara säga att jag känner mig väldigt kränkt. Jag vet egentligen inte vad jag ska säga, jag vet inget om det som har hänt och jag är inte inblandad. Det här är väldigt jobbigt.

Varför lämnade ni in en konkursansökan?

– Eftersom SFV aldrig betalade i tid längre.

På SFV menar man att man har betalat de fakturor som varit godkända och attesterade.

”När vi fick veta att bolaget gått i konkurs stoppades dock ett antal fakturor för betalning. Beloppet på stoppade fakturor uppgick till cirka 210 000 kronor eftersom SFV hade fordringar. I och med att konkursförvaltaren har kontaktat SFV är detta utrett och SFV har betalat mellanskillnaden till konkursförvaltaren, Ackordcentralen”, meddelar Mariette Molin, redovisningschef på SFV, i ett mejl.

Härom veckan gick TV4 ut med att ytterligare ett byggföretag kan vara indraget in i ”slottshärvan”. Enligt dem har fastighetschefen åkt på lyxkryssningar i Medelhavet och ätit fina middagar och levt lyxliv på skattebetalarnas bekostnad. 

Fastighetschefen har anlitat byggföretaget från södra Stockholm och sett till att de fått uppdrag för staten, därefter har företaget saltat fakturorna till Statens fastighetsverk, enligt TV4. Totalt handlar det om fakturor på 61,5 miljoner kronor sedan 2012.

Vd:n på företaget nekar bestämt till anklagelserna och är oerhört chockad över hur han och hans företag hängts ut i TV. Han vill inte bli citerad i Byggvärlden, men säger att han har en väldokumenterad bokföring och fakturering att visa upp för åklagaren och att han kan bemöta de fakturor som Kalla fakta grävt fram.

Utöver den före detta fastighetschefen och hans fru är ytterligare två personer på SFV aktuella i utredningen. Samt nu även två leverantörer.

Detta har hänt:

Under 2006 flyttar den misstänkta fastighetschefen in på Rosersbergs slott, trots att policyn säger att anställda inte ska bo i SFV:s fastigheter. Fastighetschefen sätter igång med en omfattande renovering. Bla inreds en bastu och relax i källaren, en bergvärmeanläggning installeras och ett trädäck byggs.

För bygg- och måleriarbeten stod ett byggföretag där fastighetschefens fru arbetade och skötte faktureringen. På fem år (2012-16) har renoveringsarbeten utförts för cirka 76 miljoner kronor, både på slottet och på fastighetschefens privata fastigheter i Sverige och Finland. 
Många fakturor saknar underlag. På vissa fakturor står det att 10 % ska gå till fastighetschefens privata bolag KBF.
I oktober 2016 gör SFV:s generaldirektör en polisanmälan angående de misstänkta oegentligheterna. Detta efter att Kalla fakta börjat nysta i fallet.
Den 30 december 2016 försätts det utpekade byggbolaget i konkurs.
Kalla faktas program ”Slottsherren” sänds den 24 januari.
Den 25 januari genomförde polisen en husrannsakan i Statens fastighetsverks lokaler – respektive i de misstänkta personernas hem.
Den 26 januari 2017 kallar finansmarknadsminister Per Bolund till presskonferens och meddelar att Björn Anderson ersatts pga en pågående polisutredning mot honom.
Regeringen utser Marja-Leena Pilvesmaa till vikarierande generaldirektör för SFV från och med den 26 januari till och med den 1 mars 2017.
Samma dag meddelar Åklagarmyndigheten att fyra personer har anhållits i korruptionshärvan.
Den 27 januari lämnar kammaråklagare Katarina Stenström Ros in häktningsframställningar i ärendet till Stockholms tingsrätt. Häktningsframställningarna avser fyra misstänka personer. Senare på eftermiddagen försätts alla fyra på fri fot efter ett beslut i tingsrätten.
Den 1 februari meddelar Åklagarmyndigheten att en femte person har delgivits misstanke om grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman. Det handlar om en leverantör till SFV.

Den 10 februari meddelar Åklagarmyndigheten att en sjätte person, en leverantör till SFV, delgivits brottsmisstanke. 

Källa: Kalla Fakta, TV4, Byggvärlden