Krönikor & Debatt

Vargen kommer – men den kan göra oss en tjänst

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna. Foto: Byggcheferna

Branschen står inför en lågkonjunktur. Nu har vi chansen att välja hur vi ska möta den, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.

Det pratas om ”en perfekt storm” inom samhällsbyggnad, alltså att flera dåliga saker händer samtidigt: inflation, stigande materialpriser, leveransproblem, höjda räntor, hotande cementkris, minskad efterfrågan…

Var ska det sluta? Hur oroliga borde vi vara?

Att ropa varg vill jag vara försiktig med. Visst är vi på väg mot en dyster period. Många är genuint oroliga och det förstår jag fullt ut. Läget är allvarligt, det rapporteras dagligen om minskade eller stoppade bygginvesteringar, och allt tyder på att 2023 blir ännu tuffare. Men vi har varit här förut.

På Business Arena i september spådde Nordeas chefsekonom Annika Winsth att den kommande tiden blir svårare än coronapandemin, men mildare än förra finanskraschen. Samtidigt kommer vi från en lång period där branschen gått på högvarv. Det betyder att många av oss nu ska hantera en lågkonjunktur för första gången. Vad innebär det?

Vi kan rusta oss och gör vårt bästa utifrån läget

Jag kommer att tänka på den klassiska ramsan att ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Om det nu drar in en storm, vad har vi då för val? Vi kan antingen gå ut helt oförberedda, klädda för en sommardag, och börja klaga när det blir snöstorm. Eller så kan vi rusta oss för ovädret och göra vårt bästa utifrån läget. Om vi väljer att göra det (med gedigen planering, sansad budgetering och omsorg om varandra) behöver vi inte vara rädda för vargen.

Kanske är det lättare sagt än gjort? Känslan av oro är svår att resonera bort. Men att gripas av panik är aldrig bra – och jag tror (utan att vilja låta överoptimistisk) att en lågkonjunktur också kan föra positiva saker med sig.

Dels kan jobbhoppartrenden brytas. Det senaste decenniet har det blivit vanligt att byta arbetsgivare vart och vartannat år. Något som gynnat de egna lönekuverten, men gjort det svårt att bygga kontinuitet och lagkänsla. Om fler väljer att stanna lite längre kan det vara nyttigt för branschen.

Dels kommer vår kollektiva kompetens att stärkas. Det kan bli kämpiga dagar, men det ger oss en nyttig erfarenhet (precis som pandemin tvingade fram nya arbetssätt och höjde vår digitala kompetens).

Jag vill tro att kriser lockar fram det bästa hos människor

Dels kan vi få lite perspektiv på både branschen och vår tillvaro. Jag vågar gissa att de allra flesta ändå kommer kunna ha ett jobb att gå till. De vinstvarningar som haglar nu beror på budgetar som sattes för länge sedan. När vi vet att hårdare tider väntar kan vi i stället sätta rimliga budgetar, vara medvetna om riskerna och hitta ett lugn i våra projekt.

Dessutom vill jag tro att kriser lockar fram det bästa hos människor. När vår bransch blir mer pressad än på länge – ja, då går vi samman ännu mer. Då tänker vi lite extra på att förstå varandras situationer, vara ödmjuka inför problemen, ha en schysthet i alla led och hjälpas åt med att bygga vårt samhälle.  

Låter det som önsketänkande?  

Det är bara upp till oss själva.

Jeanet Corvinius,
ordförande, Byggcheferna