Nyheter

”Vårt arbetssätt måste förändras”

Lars Hildingsson är en het kandidat att bli näste ordförande i det mäktiga byggfacket. Men det är en organisation i kris. <br></br> — Vi måste få stopp på medlemstappet, säger 35-åringen från Blekinge.

Det svenska byggfacket tog rejält med stryk 2007. Var tionde medlem gick ur, Europadomstolen för mänskliga rättigheter sade nej till arvoden för oorganiserade, Datainspektionen underkände facklig granskning av löner till dem som inte är med i facket och så, i den sista decemberronden, slog EG-domstolen en rejäl högerkrok mot fackets konflikträtt.

Byggnads, med den stöddiga devisen ”stark, stolt och trygg”, vacklade till ringhörnan för välbehövlig julvila.

— Det var ett tufft år, säger Lars Hildingsson. Han funderar på vad som var värst.
— Medlemstappet, säger han efter en stund.
— Det måste vi bryta. En lägre organisationsgrad är förödande för det system vi har med starka parter som förhandlar fram avtal som ger stabilitet och tillväxt att fördela. Det är därför vi satsar runt 20 miljoner på medlemsvärvning.

Lars Hildingsson har varit stjärnskott i Byggnads sedan 1994 då han argumenterade för lägre pensionsålder på Byggnads kongress. Men det var inte för att snabba på sin egen karriär som den unge snickarlagbasen drev frågan om sänkt pensionsålder

— Det är tufft att klara sig till 65 på bygget, förklarar han sitt ungdomskrav.
— Men nu är jag mer inne på en förkortad arbetstid för att nå samma mål. Det är en framkomlig väg som vi använt i avtalsrörelserna.

Har ungdomliga visioner slipats av i takt med den egna karriären (sedan 1998 sitter han i Byggnads styrelse)?
— Delvis kanske, men det är mest en taktisk förändring. Det är bättre att komma en liten bit på väg med små steg än att stå och stampa argsint på ett och samma ställe.

I styrelsen har han under förra året varit med om att ge de fackligt anställda erbjudandet att gå i pension vid 60 års ålder. Inte heller det var för att snabba på den egna klättringen mot toppen, även om Byggnads nuvarande ordförande, Hans Tilly, fyller 60 nästa år.

Nej, det handlade mer om nödvändighet. Motgångarna för facket under 2007 medförde ett besparingskrav på 25 procent. I fackavdelningen i Bleking och Kronobergs län, där Lars Hildingsson basar för löneförhandlingarna, innebär det att två av åtta ombudsmän och två av fem personer med administrativa jobb måste sluta.

Men pensioneringar räckte inte för att få facket på fötter igen.
— Det som hände förra året gör att vi måste ändra vårt sätt att arbeta helt, säger han.
— Vi har använt de fackligt förtroendevalda i företagen för lite tidigare.

Det kommer att leda till att byggföretagen får betala mer av den fackliga verksamheten i framtiden.
Färre ombudsmän gör att det fackliga arbetet får skötas av andra. Han är inte säker på att företagen förstått det resultatet av att Sveriges Byggindustrier drev frågan om granskningsarvoden ända till Europadomstolen.

— Mycket av arbetet med till exempel medlemsvärvning, försäkringar och arbetsmiljöbevakning måste nu göras av de fackligt aktiva i företagen. Jag tror att de vill det och det gör oss starkare att använda det engagemanget bättre än hittills, säger han.

Ur den motgången kan det komma något positivt för facket, tror han. Däremot är han mer bekymrad över det han ser som en delvis politisk dom i EG-domstolen, i det så kallade Laval-målet. Domen underkänner Byggnads agerande i Vaxholm — och hela den svenska modellen. Lars Hildingsson tycker att domstolen sätter konkurrens före social stabilitet och varnar för vad som kan komma att hända om den svenska modellen raseras.

— Jag är rädd för att det kan leda till oroligheter, mer vilda strejker och främlingsfientlighet, säger han.

Men hur var det då med karriärplanerna?
— Jo, det är klart att jag har tänkt tanken att bli ordförande. Men jag vet inte vad jag ska svara om jag får frågan. Det är det finaste förtroende man kan få men samtidigt är det är tufft, kanske mest för familjen.

Lars och sambon, musikläraren Anna Fridhill, fick nyligen en dotter. Rollen som nybliven pappa förändrar prioriteringarna i livet. På det jobb han har nu hinner han tillbringa större delen av helgerna i stugan i Nättraby som han vinterbonat och nu bygger till. Det vill han inte mista.

Men efter några dagars strategidiskussioner med Byggnads styrelse är han varken nedslagen av förra årets motgångar eller tvehågsen på grund papparollen. I stället mer fokuserad och närmast lite revanschsugen.

— Lönerna är en fråga som jag nu tycker att vi fokuserar än mer på. Och det var intresset för den frågan som gjorde att jag blev aktiv. Jag vill att fler ska få möjlighet till högre lön genom prestationslön.

Lars Hildingsson

Ålder:35 år.

Bostad: Hus i Nättraby, Blekinge.

Civilstånd: Sambo, dotter som är sju månader.

Bakgrund: Snickare på NCC som blev lagbas redan som lärling. Arbetar som mätningsföreståndare på Byggnads Sydost-avdelning. Kommunalpolitiskt aktiv för socialdemokraterna.

Aktuell som: Ung, framtida makthavare i en facklig organisation i kris.