Nyheter

Veckans läsarkommentar

”Jag minns den ’ljuva’ tiden jag minns den som igår! Färsk ingenjör från KTH 1962 sattes jag ett år senare att konstruera stora hus. Det stod omedelbart klart för mig att ingen absolut ingen skulle kolla mina beräkningar och de ritningar som ritaren gjorde. Jag hade ensam hela ansvaret. Första tiden sov jag dåligt på nätterna tills jag insåg att detta kunde inte pågå ett helt yrkesverksamt liv. Det var bara att koppla av och göra allting så noggrannt som möjligt. Och tänk att på den tiden så räknade jag allting för hand!

Det finns alltså ett ofantligt ansvar som ligger på konstruktören. I det aktuella fallet är det fullständigt självklat att Cremona håller på och dribblar kring ansvarsfrågan. Man släpper ju inte ifrån sig några ritningar ’på försök’ utan det som går iväg är ju på riktigt, eller?

MEN vart tog konsultansvarighetsförsäkringen vägen? Gäller den bara för slarvfel eller gäller den också för kunskapsfel?

För övrigt vill jag bara avsluta med en liten reflektion kring VVS-konstruktörens ansvar.

Jag har nu i 30 år sett hur ofantligt överdimensionerade radiatorsystemen är. 50% hör till undantagen, 100 % är regel! Det är tydligen bättre att fläska på och inte riskera någonting, eller? Men installationsbranschens totala oförmåga att ta till sig att man måste strypa bort överdimensioneringen är totalt obefintlig är inte mindre än en skandal!”

Hans Lönn, civilingenjör