Nyheter

”Vi blev lurade av lyxföretaget”

Ulrik von Schedvin gick i taket när Sköna Hus konkursförklarats i tidningarna. Men efter rättelser reagerade underentreprenörerna i stället. <br></br> — Sköna Hus har visst gått i konkurs, hävdar en plattsättningsföretagare. <br></br

Borås tidning publicerade en artikel om att Sköna Hus hade gått i konkurs. När Byggvärlden skrev om konkursen blev vi uppringda av Sköna Hus vd, Ulrik von Schedvin som sa att Sköna Hus inte alls gått i konkurs, utan att det var en tidningsanka.

Enligt Ulrik von Schedvin var det två företag som byggt åt Sköna Hus som gått i konkurs. Byggvärlden publicerade de nya uppgifterna men fick då ta emot arga mejl och telefonsamtal från underleverantörer som hävdade att de drabbats hårt av konkursen i just Sköna Hus.

— De har sagt att de inte gått i konkurs men och det har de gjort. De är skyldig oss över 300 000 kronor, säger Per Andersson, vd Sweden Trade kakel & klinker AB.

En annan underleverantör som drabbats, men som vill vara anonym, reagerade också efter Ulrik von Schedvins konkursdementi:
— Någon måtta på hur man beskriver verkligheten får det vara. Sköna hus har gått i konkurs två gånger och han viftar bort det som att det handlade om några underleverantörer till Sköna Hus.

Kort tid innan bolagen Sköna Hus Entreprenad i Mälardalen och Byggnadsföretaget Sköna Hus Mjöbäck AB gick i konkurs bytte de namn.
— Vi har levererat allt material till Byggnadsföretaget Sköna Hus Mjöbäck AB och sedan helt plötsligt heter de SJM Byggentreprenad, säger Per Andersson och fortsätter:

— Genom att byta namn ser det ut som Sköna Hus inte är inblandade i konkursen och då kan de fortsätta att lura hantverkare. Men vi kommer att informera branschrådet KAS om att de är oseriösa så att ingen handlar med dem, säger Per Andersson.

Efter konkurserna har Ulrik von Schedvin deklarerat att varumärket Sköna Hus nu ägs av bolaget Sköna Hus Försäljnings AB, ett bolag som han arbetar vidare med.

Per Andersson har redan stött på Sköna Hus försäljnings AB.
— Trots att de är skyldiga oss massor med pengar har de varit så fräcka att de försökt beställa varor av oss genom Sköna hus Försäljning AB. De ringer till olika säljare och hoppas att det ska gå.

Hannah Graaf en av kunderna som drabbats

Kändisen Hannah Graafär en av kunderna som drabbats i konkurshärvan. Hon skriver i sin blogg på tidningen Mamas hemsida om problemen när familjen skulle bygga nytt hus i Sigtuna utanför Stockholm.

Bygget blev försenat och Hannah Graaf är mycket upprörd och känner sig lurad.

Fakta / Så blev Sköna Hus till MJS Bygg och SJM Byggentreprenad

3 september 2008gick husföretaget Arkitekthus Produktion i Mälardalen AB i konkurs. Byggnadsföretaget Sköna Hus Mjöbäck AB och Sköna Hus Entreprenad i Mälardalen AB drabbades hårt eftersom de hade Arkitekthus som kund.

Sedan följde ytterligare två konkurser inom två månader. Men de två bolag som i början av september hette Sköna Hus hette något helt annat när de gick i konkurs.

Det ena — Byggnadsföretaget Sköna Hus Mjöbäck AB— har haft namnet sedan 1998. Dagen efter Arkitekthus konkurs, den 4 september bytte bolaget namn till MJS Byggentreprenad AB.

Åtta dagar senare, den 12 september bytte bolaget namn ytterligare en gång, till SJM Byggentreprenad AB. Bolaget SJM Byggentreprenad AB försattes i konkurs den 15 oktober.

Det andra bolagethette från 2007 Sköna Hus Entreprenad i Mälardalen AB. Men bytte den 22 oktober namn till MJS Bygg i Stockholm AB. MJS Bygg i Stockholm AB gick i konkurs åtta dagar senare den 31 oktober.

Genom namnbytenaså har inte Sköna Hus utan MJS Bygg i Stockholm och SJM Byggentreprenad AB gått i konkurs.

Nu drivs varumärket Sköna Hus vidare i bolaget Sköna Hus försäljnings AB. Bolaget har inte betalt räkningar från två av sina leverantörer, Nacka lås och Fönsterdesign Stockholm, vilket lett till betalningsanmärkningar och ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogden.