Nyheter

”Vi måste planera i dag för morgondagens teknik”

Fredrik Bergström, affärsområdetchef WSP Sverige talade på konferensen Smarta Städer. Foto: Anna Sjöström

Smarta städer handlar om teknik, men främst handlar det om att sätta människan i fokus.
Det sa Fredrik Bergström,
ekonomie doktor i nationalekonomi och Affärsområdeschef WSP Sverige, när han pratade på konferensen Smarta städer, som hölls på Kistamässan.
Ingen vill leva i sin bostad, utan i ett sammanhang, i ett samhälle. 

Framtiden är redan här, frågan är vem som når den först, var rubriken på programpunkten. I dag finns flera initiativ till att bygga nya städer över hela Sverige. Förutom regeringens förslag på nio nya stadsdelar och städer finns också diskussioner i samband med Sverigeförhandlingen och utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm.

– Vi bygger framtidens städer i dag. Att bygga en ny stad tar någonstans mellan 20 och 30 år så därför gäller det att blicka långt framåt och ta höjd, sa Fredrik Bergström.
Då menar han att det gäller att ta höjd för design och utformning, men också att se till att regelverken är anpassade för framtidens städer.

–  Googlar man på ”smart cities” får man upp högteknologiska städer och skyskrapor, men i Sverige är det inte det som är smarta städer. Här sätter vi människan i fokus.

WSP jobbar tillsammans med Skanska, Scania och MRT i projektet ABC-staden 2.0. ABC står för Activity Based City . Det är ett konkret exempel på en stad där människor bor, arbetar och möts och där man med hjälp av dagens och morgondagens digitala tjänster bygger ett samhälle där människor vill leva – länge. 

–  Vi måste alltid utgå ifrån det mänskliga perspektivet. Alla pratar bostäder, men ingen pratar om samhälle. Ingen vill leva i sin bostad, utan i ett sammanhang, i ett samhälle.

Konceptet i ABC-staden bygger på smart kollektivtrafik och att många kunna gå eller cykla till jobb, service och skola och bilåkandet har tonats ner.
Mötesplatser och blandade funktioner är också viktigt. Lösningarna och idéerna i ABC-staden ska också vara genomförbara.
Här finns ny teknik i många plan: inom hälsa, transport, trygghet, energi, byggande, på arbetsplatser och logistik.

– Även här måste vi tänka framåt och planera i dag för morgondagens teknik och behov. Kanske ska det finnas plats i entrén på ett flerfamiljshus så att levererade matkassa kan levereras när som helst och ställas in direkt? sa Fredrik Bergström.

Han pratade också om smarta lyktstolpar, eller snarare teknikstolpar.

– Där kan vi göra så mycket mera än i dag, vi måste maxa värdet på lyktstolparna. Där finns plats för exempelvis wi-fi, reklampelare, vädersensorer, musik, alternativ belysning och parkeringshänvisning.

I sin monter visade också WSP tillsammans med Schreder Nordic AB en smart teknikstolpe. 

– Vi har levererat någonstans mellan 1 500 och 2 000 stolpar globalt sett, sa Peter Johansson från Schereder Nordic AB.
Ett exempel i Sverige är i Katrineholm där det finns en vid ett utegym, så att det som är där och tränar kan koppla upp sina mobiler och spela musik.