Det Goda Projektet

”Vi måste skapa en kultur där vi vågar visa oss svaga och lyfta våra utmaningar”

Sture Nilsson, vd på ByggPartner, är en av talarna på eventet Det Goda Projektet. Foto: ByggPartner
Sture Nilsson, vd på ByggPartner, är en av talarna på eventet Det Goda Projektet. Foto: ByggPartner

Kortsiktigheten i byggbranschen är direkt skadlig för alla parter. Grundinställningen måste vara att ett lyckat projekt lägger grund för fortsatt samarbete och fler goda affärer tillsammans i framtiden. Saknas den långsiktigheten försvinner drivkraften att hjälpas åt för projektets bästa. Det menar Sture Nilsson, vd på ByggPartner.

Byggherrarna anordnar, med Byggföretagen och Byggcheferna som partners, eventet Det Goda Projektet den 29:e november på Norra Latin i Stockholm. Eventet riktar sig till dem som planerar, leder och genomför byggprojekt. Sture Nilsson är en av talarna på eventet. Där kommer han bland annat att ge sin syn på varför mätning av projektkvalitet är en vd-fråga.

Vad innebär det goda projektet för dig Sture?

– När jag tänker tillbaka på de bästa byggprojekt jag varit involverade i så har de vissa saker gemensamt. Redan från start har de varit präglade av insikt om att vi är beroende av varandra för att lyckas tillsammans. Det har funnits en gemensam syn på att framgång i detta projekt ska leda till fortsatt samarbeta och fler affärer tillsammans. Saknas den inställningen tappar vi långsiktigheten och tappar även drivkrafterna att hjälpas åt.

ByggPartner har nyligen tagit beslut om att implementera mätning av projektkvalitet med PQi i sina projekt – varför?

– Som entreprenör ger man sig in i många okända marker i nya projekt, inte minst när man växer. Ofta nya team, nya kunder och nya entreprenörer. Utan systemstöd blir det svårt att garantera att alla i projektgruppen fungerar bra tillsammans. Vi behöver verktyg som hela tiden hjälper oss att känna av hur projekten fungerar. Vi måste skapa en kultur där vi vågar visa oss svaga och lyfta våra utmaningar. Mätresultaten motiverar oss att ha de nödvändiga samtalen för att formas till en helhet.

Hur kan ledningen, inklusive vd, bidra till att skapa förutsättningar för ”goda projekt”?

– Vi måste vara genuint intresserade av att skapa bra förutsättningar för våra medarbetare. Har jag inte mer tid än att bara fråga om ekonomi och teknik, då ger jag signaler att jag bara är intresserade av resultatet och inte vägen dit, säger Sture Nilsson.

Läs mer och anmäl dig till Det Goda Projektet här.