Nyheter

”Viktigt att ladda batterierna”

Johan Skoglund, koncernchef för JM, har varit med om kristider förr. Men den nuvarande byggkrisen är mer omfattande än de tidigare. <br></br> — Det är ett tufft klimat men det ger också möjligheter, säger han.

Det första Johan Skoglund gör när vi kliver in i mötesrummet på JM:s huvudkontor i Solna är att bära ut en stol som avviker i stil. Sedan ställer han de övriga stolarna på lagom avstånd från varandra.

— Jag är en estet. Vi ska vara bäst på bostadsproduktion, då ska vi också ha det snyggt omkring oss, säger han.

JM har dragit ner personalstyrkan med ungefär 600 personer. Bolaget var först ut bland de fyra största byggföretagen med att lägga ett storvarsel i höstas.

— Att vara vd är ett fantastiskt kul jobb. Men den stora nedsidan som är riktigt, riktigt tråkig är att varsla medarbetare och säga upp duktiga medarbetare, säger Johan Skoglund.

Nu säger han att inga större varsel är på gång.
— Vi ser inte framför oss några stora varsel men däremot kan det bli varsel på marginalen under 2009 beroende på hur den lokala marknaden utvecklas.

Johan Skoglund lägger mycket tid på att motionera. Att ha en god fysik är en förutsättning för att orka som företagsledare, menar han. Två gånger i veckan spelar han tennis på morgnarna före arbetet.

— Det är otroligt viktigt för att vara en duktig ledare att man mår bra själv. Och det är viktigt att komma till insikt om hur man laddar sina egna batterier, säger han.

JM har haft en produktionstakt på cirka 4 000-5 000 bostäder per år. Men de senaste tolv månaderna har det bara blivit 2 000.
— Vi är som en stor fabrik, det är viktigt att hålla en hög takt i starter och försäljning. Men våra produktionsstarter hänger på hur vi säljer och hur lägenheterna förbokas. Om vi märker att försäljningen går ner som i kvartal fyra vill vi se över olika alternativ.

Alternativen har hittills handlat om att bygga hyresrätter och vårdboenden. Nyligen byggstartades 52 hyresrätter i Täby där JM är både byggherre och entreprenör.

Dessutom har JM nyligen sålt fyra bostadsprojekt till Stockholmshem och ett projekt till Stockholms Kooperativa Bostadsförening. Det är projekt som JM hade planerat som bostadsrätter, men nu i stället blir hyresrätter. JM fortsätter att bygga husen, men gör det nu åt allmännyttan.

— Försäljningarna gör att vi kan behålla farten i större utbyggnadsområden genom att utföra entreprenader åt allmännyttan, säger Johan Skoglund och antyder att fler försäljningar kan vara på gång.

Är försäljningarna ett sätt att få in pengar i krisen?
— Nej, vi har en stark balansräkning. Men vi vill behålla kompetens. Jag har varit med i tidigare kriser, 1993-1994 och 2001-2002, och jag vet hur lång tid det tar att återupprätta den kompetens vi hade tidigare. Det tar flera år.

I den förra stora byggkrisen i början av 1990-talet var Johan Skoglund projektledare på JM. Dagens kris tycker han utmärker sig genom att den är större i omfattning och har slagit mot det finansiella systemet.

— I den förra krisen, 1993-1994, försvann räntebidragen och alla våra beställare. Då startade det JM vi har i dag. Vi började köpa vår egen mark, då kunde vi påverka.

Även i dagens kris ser Johan Skoglund möjligheter. Dels handlar det om eventuella markköp, dels handlar det om möjligheter att sänka produktionskostnader.

— I den här konjunkturen har vi större möjligheter att genomföra koncernprojekt som långsiktigt sänker kostnaderna. Medarbetarna lyssnar mer nu under lågkonjunkturen.

Att han själv och andra i koncernledningen har upplevt tidigare kriser tror Johan Skoglund är väldigt viktigt.
— När man ser vad vi vidtog för åtgärder 2001 och 2002 är det ungefär samma åtgärder vi vidtar i dag. Dessutom har vi jobbat länge och har ett brett kontaktnät och många relationer.

JM:s storlek tror han också är en fördel.
— JM är lite mindre och överblickbart, det är lättare att genomföra förändringar. Det är korta beslutsvägar fram till mig. Det är viktigt att vara lite snabb, om man ser till affären med Stockholmshem så har det inte kommit några fler affärer från konkurrenterna efter den.

JM är hårt nischat mot nyproduktion av bostadsrätter. På papperet är det en nackdel eftersom bostadsmarknaden tvärbromsade i höstas. Men att JM skulle drabbas hårdast av de fyra byggjättarna i krisen håller Johan Skoglund endast delvis med om.

— Till 80-85 procent handlar vår verksamhet om projektutveckling av bostäder, så kanske drabbas vi hårdare än konkurrenterna. Men nu försöker vi minska risken genom att bredda oss i bostadsaffären. Dessutom kan det vara en styrka att vårt fokus ligger på kärnaffären, vi har uppmärksamheten riktad mot den och kan snabbare vidta åtgärder som till exempel att rita om projekt.

Sedan årsskiftet har JM noterat att fler kunder besöker deras bostadsvisningar.
— Nu har vi haft väldigt mycket kunder på visningarna. Men det är för tidigt att lämna besked om vilka bokningar det ger. Fortfarande tar det längre tid i dag än för två år sedan för kunderna att bestämma sig, de är mer avvaktande.

Är bostadsmarknaden på väg att vända?
— Under det första halvåret 2009 ser det bättre ut än kvartal fyra 2008. Det kanske har bottnat nu. Men det är för tidigt att säga att det har vänt.

Johan Skoglund har jobbat på JM sedan 1986 och har varit vd och koncernchef sedan 2002. Som företagsledare gillar han att stå i fokus, men han upplever ibland att det är jobbigt att vara påpassad.

— Nedsidan är att jag måste tänka på vad jag säger och vad jag har på mig när jag går på middag. Jag är påpassad dygnet runt och det kan jag ibland uppleva är lite tråkigt.

JM:s koncernchef tycker att det är viktigt att hitta en balans mellan arbete, familj och egen tid. En stor del av sin egen tid går åt till fysisk träning.

Hinner du med din familj?
— Jag tycker att jag hinner med, men i det här jobbet är man borta mycket. Min fru är lärare och kan inte ha telefonen på. Jag har en mobiltelefon med ett privat nummer så vill barnen något är det alltid mig de ringer. Och jag försöker äta middag hemma en eller ett par gånger i veckan på vardagarna.

Johan Skoglund

Ålder:47 år.

Familj:Hustru och tre döttrar, 14, 16 och 19 år.

Bor:I villa i Djursholm.

Utbildning:Civilingenjör.

Började på JM: 1986 som platsingenjör. — Som platsingenjör hjälpte man platschefen. Det är ett av de roligaste jobben på JM att jobba ute på byggen som platschef.

Dold talang:— Jag är omtänksam. Jag ringer mina föräldrar flera gånger i vecken och jag är ganska bra på att göra frukost på sängen till min fru. Men min fru skulle säga att jag är grym på att få saker gjorda, om det så handlar om att måla om eller att lägga i båten.

Fritidsintressen:Skidåkning, långfärdsskridskoåkning, segling, tennis, att vara i naturen och jaga eller orientera.

Ledarskapsfilosofi:— Jag tror på att vara hands-on och genuint närvarande. Och jag tycker att jag har blivit bättre på att förstå varför vi har en mun och två öron.