Nyheter

Vill lära av andra ojämlika branscher

Under förra året deltog Johan Lindholm, Per Naroskin, Marie Halvarsson, Svante Hagman och Lars Bergqvist deltog i seminariet Stoppa machokulturen. Foto: Susanne Bengtsson


Branscher med ojämn könsfördelning kan lära av varandra.
Därför bjuder Byggcheferna och Byggnads in representanter från bland annat Räddningstjänst, landstinget och fotbollsvärlden till sitt seminarium ”Lika barn leka sämst” i Almedalen.

Alla tjänar på att arbetsplatser och branscher är jämställda. Trots det brottas många branscher och arbetsplatser med bristande jämställdhet och kulturer.

”Lika barn leka sämst – vad kan branscher med ojämlik könsfördelning lära av varandra”, är rubriken på Byggchefernas seminarium i Almedalen. I år är det tredje året i rad som Byggcheferna och Byggnads samarbetar kring kampanjen ”Stoppa machokulturen”.

– I år vänder vi oss inåt, mot oss själva. Vi kan också lära av andra branschen med ojämn könsfördelning, säger Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Till seminariet har man bjudit in representanter från bland annat Räddningstjänsten, Svensk Elitfotboll och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Seminariet gästas även av Åsa Regnér, jämställdhetsminister och Maria Grudén från A Great Place To Work. Moderator är Annika Dopping.

Byggcheferna och Byggnads drog igång kampanjen Stoppa Machokulturen 2015, och den har synts i rikstäckande annonser, på storbildstavlor och i reklamfilmer. Kampanjen har varit på turné med Babben Larsson och Jan Bylund, budskapet har diskuterats i workshops och med hjälp samtalslådor som distribuerats till företag och skolor.

Börjar inte ämnet bli uttjatat?

– Nej, vi ger oss inte. Vi fortsätter att nöta på, alltid är det något som går in.  Med tanke på de plakat som dök upp på studentflaken så blir man ju rädd.

Har ni märkt av någon förändring?

– Byggnads har verkligen gjort ett hårt jobb ute på arbetsplatser och i skolor, och de har utsett jämställdhetsansvariga i sina regioner. Det är svårt att mäta framsteg, men det vi vet är att över 300 000 har sett vår film ”Prata så alla kan lyssna” i sociala medier, 10 000 personer har gjort vårt fördomstest, 2000 diskussionslådor har distribuerats till arbetsplatser och skolor och över tusen personer har deltagit i våra workshops.

 Hur går ni vidare med kampanjen?

– Nästa steg blir att vända blicken uppåt, mot företagen och cheferna. En hel del av det som pågår är olagligt, företag bryter faktiskt mot diskrimineringslagar.

Seminarium: Lika barn leka sämst – vad kan branscher med ojämlik könsfördelning lära av varandra?
Tid: 5 juli kl 10-11.

Arrangörer: Byggcheferna och Byggnads.

Plats: Tunnbindaregatan 3.

Medverkande: Åsa Regnér, Jämställdhetsminister, Socialdemokraterna, Lars Bergqvist, Ordförande, Byggcheferna, Ola Olsson, Chef organisationsenheten Byggnads, Niclas Lindahl, Förhandlingschef SKL, Erik Flink, Handläggare för jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Maria Grudén, VD, Great Place To Work, Peter Svensson, Initiativtagare till Uppförandekoden, Svensk Elitfotboll