Nyheter

Vinnare korad i tävling <br></br> om Slussen

Vinnaren bland arkitektförslagen om Slussens utformning har korats. Foster+Partners och Berg Arkitektkontor står bakom det vinnande förslaget.

På fredagen presenterade de tre gruppledarna för Stadshusalliansen vinnaren i arkitekttävlingen om Slussen i Stockholm. Det bygger på ett något bearbetat förslag från arkitekterna Foster+Partners och Berg Arkitektkontor.

— Under nästan 80 år har Slussens form och funktion styrts av bilarnas behov. Nu kommer även människorna och vattnet att ta sin rättmätiga plats i detta utpräglat stockholmska stadsrum. Lösningen känns väldigt skandinavisk med mycket vatten och ljus, säger Ewa Samuelsson (KD), i ett pressmeddelande.

Ombyggnaden av den slitna trafikknutpunkten är en miljardinvestering som kommer att generera cirka 500 nya arbetstillfällen fram till den står klar 2018.

— Det är bra att vi äntligen kommer till beslut om Slussens framtid. Med detta förslag kan Gamla stan växa ihop med Södermalm och en ny vattennära mötesplats för stockholmarna skapas. Vi bygger ny stad samtidigt som vi tillvaratar platsens unika, historiska kvalitéer, säger Sten Nordin (M).