Nyheter

De får bygga i Oceanhamnen

Så här ser de vinnande förslagen ut. Illustration: LINK arkitektur

Det blev sju vinnande förslag i markanvisningstävlingen för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg.

Fram till 2035 ska det centralt belägna hamn- och industriområdet växa med fler invånare, företag och mötesplatser. Först ut är utvecklingen av den nya stadsdelen Oceanhamnen vid hamninloppet. I en första etapp planeras för bostäder, kontorslokaler, park, kajpromenader, en gång- och cykelbro samt en kanal som skapar den första ön i den urbana arkipelagen.

I höstas bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet.
Tävlingen, som har omfattat över 300 nya bostäder och omkring 2 600 kvadratmeter kommersiell yta, är nu avslutad.

De vinnande teamen är:

  • Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö
  • Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB
  • Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter
  • Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB
  • Magnolia Bostad AB med LINK Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd
  • K-fastigheter och Fastighets AB Balder med Kanozi Arkitekter AB
  • Serneke Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter.

I ett pressmeddelande säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg:
– Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen. Det finns också inslag som uppmuntrar till lek, aktiviteter och umgänge i husen men även på taken och mellan huskropparna.

Bakom ett av de vinnande förslagen står LINK arkitektur tillsammans medbyggherren Magnolia Bostad och den isländska arkitektbyrån Batteríið Architects. Förslaget omfattar ett kvarter med två separata bostadsprojekt och det kommer att bli nästan enbart hyresrätter.

– Vi är stolta över att ha vunnit markanvisningstävlingen om Oceanhamnen. Projektet utgör ett positivt tillskott i vår snabbt växande portfölj och innebär ett första steg för att etablera en närvaro i Öresundsregionen, säger Andreas Rutili, vd för Magnolia Bostad.

– Enligt kommunens kravspecifikationer var uppgiften att skapa en dynamisk stadsdel som inte känns tillrättalagd. Med detta i åtanke valde vi att satsa på ett större antal hyresrätter med allmänna umgängesytor som bjuder in till sociala möten. Tanken är att de som bor här ska uppmuntras till att vända ut och in på sina hem för att ta del av allt som Oceanhamnen har att erbjuda.
Vi har till exempel inspirerats av städer som Amsterdam, där vattnet är en naturlig del av stadslivet och via bryggor blir det möjligt att ta sig ut med kajak direkt ifrån lägenheten. Även den urbana livsstilen i närliggande Köpenhamn, har varit en viktig inspirationskälla, säger Marius Lorentzen, avdelningschef på LINK arkitektur Öresund.