Nyheter

Gamla tidningar är nyheter i isoleringsbranschen

Roger Gudmundsäter, vd för iCell. Foto: Anna Sjöström

In i fabriken i Älvdalen åker kvällstidningar och ut kommer en annan typ av svensk nyhet – miljövänlig cellulosaisolering i skivform.
– Vi har gått på känslan och är säkra på att skivorna har en större marknad i och utanför Sverige än lösullen, säger Roger Gudmundsäter, vd för iCell.

iCell grundades i juni 2009 av entreprenörerna Roger Gudmundsäter och Mikael Månsson. För två år sedan öppnades fabriken i området Märbäck i Älvdalen, då med tillverkning av lösull av cellulosa.

Nu går man ett steg till och börjar med tillverkning av isoleringsskivor av cellulosa.
– Under åren har vi fått många förfrågningar om vi har möjlighet att tillverka isolering i skivformat, säger Roger Gudmundsäter.

Han menar att det är den första miljövänliga cellulosaisoleringen i skivform och att det är en nyhet som kommer att få stort genomslag i byggbranschen.
– Den är miljövänlig, ger bra arbetsmiljö vid installation, reducerar ljud och allergivänligare än andra isoleringsskivor, säger Roger Gudmundsäter.

Den nya maskinhallen är nu klar och med den inräknat är fabriken på totalt 6 000 kvm. Här förvandlas cirka 7 000 ton tidningspapper, osålda returtidningar, om året till isolering.

Enkelt förklarat kan man säga att tidningarna körs genom maskiner som river sönder dem, sorterar bort häftklamrar, mal dem till mindre bitar och slutligen blandas lösullen med en polymer och ”bakas” till skivor i en stor ugn. Därefter skärs de till, det finns sju olika dimensioner, packas och plockas på pall.

Fabriken har en kapacitet på 900 ton skivor i månaden, men utrymme för ytterligare en produktionslinje som i så fall fördubblar kapaciteten.
– Maskinerna är patenterade och så vitt jag vet är vi de enda i världen som gör isoleringsskivor av cellulosa på det här sättet och fabriken här är den största i världen av sitt slag.

Gudmundsäter berättar att de haft en prototypanläggning utomlands och att de provat sig fram.
– Man kan inte testa om man inte har utrustningen. Det var som att kasta sig ut i ett bungyjump utan rep, men jag är inte rädd av mig. Vi gick på känslan att ”det här är rätt”, och körde på, säger han.
Arbetet med att ta fram isoleringsskivorna har skett i samarbete med ett forskarlag på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.

Roger Gudmundsäter har tidigare jobbat ibland annat Telekombranschen och som kommersiell helikopterpilot och han ser det snarare som en fördel att han kommer från andra branscher än byggbranschen.
– Man ser saker och ting på andra sätt och inom isoleringsbranschen behövs det att röras om lite, där har det inte hänt mycket på flera år.

De första skivorna är klara nu, sedan väntar CE-märkning och tanken är att de ska finnas tillgängliga för bransch och konsument under första kvartalet 2015.
Man ska också ansöka om Svanenmärkning.