Nyheter

Ordförande med många talanger

Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna värnar om landets byggchefer och är engagerat delaktig i att utveckla byggbranschen. Frågor som etik, mångfald, chefers arbetsmiljö och ledarskap står högt på agendan. Privat är han en trogen ishockeysupporter med stort musikintresse och en händig hemmakock som gillar fest.

Branschföreningen Byggcheferna inom Ledarna jobbar för att skapa en kreativ och utvecklande arbetsmiljö där byggchefer kan känna sig trygga i sin yrkesroll.

 De fyra frågor man drivit hårt i tio års tid handlar om etik, ledarskap, mångfald och hållbara chefer.

– De här rubrikerna kommer att gälla i säkert tio år till, säger Lars Bergqvist, som haft ordföranderollen i drygt 20 år.

Han brinner verkligen för sitt uppdrag. Oavsett om han håller i ett seminarium, pratar inför studenter på högskolor, politiker i Almedalen eller uttalar sig i media så kommer hans ord från hjärtat. Han anser att landets byggchefer har en oerhört viktig roll i samhällsbyggnadssektorn, att de är förebilder med stor yrkeskunskap och hängivenhet.

– Det finns många hjältar där ute som aldrig får den uppmärksamhet de egentligen förtjänar, och det vill jag lyfta fram.

Han använder en gammal devis för att förtydliga vad han menar. ”Ska man ha hjälp av någon ska man fråga någon som har mycket att göra”

Och svaret är enkelt. Fråga en platschef! Lars Bergqvist menar att byggchefer är vana att ta stort ansvar, både för projektet, människor och miljö. De har överblick och är duktiga på att lösa problem.

Lars har själv en lång bakgrund i byggbranschen, bland annat som platschef hemma i Värmland där han kommer ifrån.

– Jag började läsa till maskiningenjör, men sneglade på byggstudenterna och tyckte att de verkade ha mycket roligare. Jag hoppade på bygg istället, och på den vägen är det. Slumpen styr mycket i våra liv.

Lars fick jobb direkt och provade allt från små verkstadsbyggen till ROT, byggservice och husbyggnad. Arbetet gav honom mycket erfarenhet – på många sätt.

– Som platschef var jag tvungen att hålla många bollar i luften, ha överblick och vara en tydlig arbetsledare. Dessa egenskaper har jag nytta av när jag anordnar seminarier och andra tillställningar där många andra är engagerade.  En egenskap som jag märkt att jag ärvt från min mor är att ta tag i saker och få dem gjorda istället för att vänta på att någon annan ska göra det.

Den sociala sidan har han fått efter sin pappa. Lars är urtypen för en go och glad värmlänning, positiv i alla lägen, nyfiken på livet och med en avundsvärd energi.

– Jag älskar mitt jobb och jag trivs med livet. Människor är berikande. Det är av andra människor man lär sig saker.

Hur han får tiden att räcka till är en gåta. Basen i yrkeslivet har han på NCC, där han är ordförande i Ledarna med cirka 1700 medlemmar. Lars, som bor i Forshaga, är anställd av region Väst med säte i Göteborg, men jobbar mest i Stockholm, där även Byggcheferna har sitt kontor. Hundra resdagar är inte ovanligt på ett år.

– I den här rollen behöver jag ingen fast punkt. Jag har lärt mig att leva på distans. Det finns så många tekniska hjälpmedel idag som jag tagit till mig för att underlätta mitt arbete, säger Lars, som är en hejare på att twittra, blogga och jobba på tåg.

Lars pendlar helst med tåg. Utom på vintern. Då tar han bilen eftersom han inte litar på SJ.

– Men på tåget kan jag sitta och skriva och fundera. Hemresorna är alltid de bästa för då kan man samla ihop sig, summera och reflektera. Dessutom brukar jag klämma en och annan film i datorn för att rensa hjärnan.

Film och musik hör till de stora intressena.  Han har sjungit i kör i många år, något som bidragit till hans stora musikintresse. Både klassiskt och modernt går hem, och den senaste konserten han besökte var när Jennifer Lopez uppträdde i Globen.

Ishockey är ett annat stort intresse. Han går gärna och tittar på Färjestads BK i Löfbergs Lila arena i Karlstad.

– Jag är uppvuxen i Forshaga där vi hade ett bra allsvenskt hockeylag med bland andra Uffe Sterner och Nisse Nilsson på 60-talet. När min dotter var liten ville jag tillbringa lite egentid med henne och tog med henne på hockey vilket visade sig vara en hit. Det är otaliga matcher under årens lopp som har haft oss som ivriga påhejare.

Näringslivet har mycket att lära av idrottens värld, menar Lars. För både ett företag och en idrottsförening handlar om att ha en välskött organisation och ordning på pengarna, och ledaren måste vara en god människokännare.

– Lagspel handlar om att kunna kombinera olika utbytbara pjäser till ett vinnande koncept.

Att jobba fackligt låter kanske inte så sexigt, erkänner Lars. Men han är oerhört tacksam att han får vara med och bidra till branschens utveckling.

– Traditionella fackfrågor är nog det minsta vi pratar om. Vi fokuserar på utbildning, utveckling och på hur vi ska förändra och förbättra byggbranschen. Under åren som jag jobbat fackligt har det skett en enorm utveckling och det har kommit in en massa nya kompetenser i byggverksamheten. Det har varit en fantastisk upplevelse att få vara med om detta.

Hur vill du summera byggåret 2012?

– Tots att lågkonjunkturen börjar märkas av har vi haft och har en hög sysselsättning och hög produktion eftersom vi utgått från en väldigt hög nivå. Vi får inte glömma det. På tjänstemannasidan har vi inte haft några stora varsel. Hantverkarna har haft det tuffare. Konkurrensen om arbetskraften har drivit på förändringsarbetet i branschen, exempelvis så har vi fått mer fokus på mångfaldsfrågan och kvinnor. Etiken har också kommit för att stanna.

Vad förväntar du dig av nästa år?

– Jag känner faktiskt en viss oro. Industrin har problem, vilket är illavarslande. 2013 kommer att bli ett tuffare år. Det jag hoppas är att man kommer igång med bostadsproduktionen av fler hyresrätter och att fler infrastrukturjobb startas.

Vilka frågor kommer Byggcheferna att driva nästa år?

– Vi kommer att fortsätta fokusera på de fyra rubriker som vi redan drivit i tio år: Ledarskap, etik, mångfald och chefens hälsa. Den sistnämnda handlar om att skapa hållbara chefer. Det är ett hårt tryck på byggchefer och vi har t.ex. en hög sjuknärvaro. Vi måste skapa en miljö där chefen håller över tid.

– En fråga till som vi satsar på är att vi ska bli fler. Genom vårt ambassadörskap vänder vi oss till studenter för att berätta att vi finns och för att informera om vad de har att vänta av branschen. Generationsväxlingen har varit dramatisk och vi har under några år ”bytt” 100 medlemmar per månad.

– Nästa år har vi dessutom vår stämma. Då ska vi ut i landet och välja nya representanter, ny styrelse och en ny inriktning.

Vad har ni fått för respons på ert tidigare arbete?

– Byggcheferna har sedan början av 2000-talet varit framgångsrika i sitt arbete med opinionsbildning. Vi har varje år varit synliga i både TV och tidningar och fått bra genomslag för vårt arbete

– Vi fick exempelvis en enorm uppmärksamhet i Almedalen 2011 när vi presenterade vår Byggchefsbarometer ”Visslan eller gisslan – finns det whislteblowers i byggbranschen?” där vi konstaterade att var tionde byggchef har varit rädd för att förlora jobbet om de har uppmärksammat missförhållanden eller oetiskt beteende på arbetsplatsen. Vi har verkligen fått skruv på affärsetik-frågorna.

Varför är det viktigt att utse Årets Byggchef, en tävling som ni ligger bakom?

– Det finns många hjältar där ute och det är viktigt att visa upp dem. De är förebilder för nästa generation, och vi skickar signaler till omgivningen att det här är ett kul jobb. Det här är en yrkeskår som är trogen, ansvarstagande, uppoffrande och jobbar i det tysta, men inte så van att bli uppmärksammad.

Om Lars Bergqvist

Namn: Lars Bergqvist
Ålder: 61.
Yrke: Ordförande Ledarna NCC, ordförande Byggcheferna.
Bor: Forshaga
Familj: Fru, dotter, två vuxna bonusbarn, fem barnbarn (en dotter och tre barnbarn bor i Kina).
Bakgrund: Gymnasieingenjör.
Intressen: Familjen och hemmet, musik (från klassiskt till modernt), matlagning,  film, ishockey, följer Färjestads BK.

Byggcheferna
Byggcheferna är en av 23 branschföreningar inom Ledarna med 15 000 medlemmar, spridda över hela landet.