Söker arkitektteam som utformar bästa linbanan

 
Söker arkitektteam som utformar bästa linbananBilden visar hur linbanan skulle kunna se ut över Göta älv och Lindholmen med det planerade höga Karlatornet. Illustration: Tomorrow.
Göteborgs Stad utlyser en arkitekttävling för stationerna, tornen och gondolerna på den planerade linbanan mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen. Den nya linbanan ska ha en tydlig identitet.

Syftet med arkitekttävlingen är att få fram ett väl gestaltat, genomförbart och utvecklingsbart funktionellt koncept för designen av Göteborgs linbaneanläggning. Den nya linbanan ska ha en tydlig identitet som tillför en ny dimension i Göteborgs stadsmiljö.

Linbanan är en jubileumsåtgärd inför stadens 400-årsfirande 2021 och ambitionen är att den ska ingå i kollektivtrafiken som en del av Västtrafiks utbud. För resenärerna ska designen bidra till att linbanan upplevs som attraktiv, trygg, säker, lättillgänglig, bekväm och effektiv.

Linbanan ska gå mellan Järntorget på södra älvstranden och Wieselgrensplatsen på centrala Hisingen med mellanstationer på Lindholmen och vid Västra Ramberget. Mellan stationerna bärs linbanan upp av sex torn som planeras bli mellan 70 och 100 meter höga. Tornen blir ett nytt och påtagligt inslag i stadens siluett.

Det är Göteborgs Stads Trafikkontor i samarbete med Stadsbyggnadskontoret, Västtrafik och Sveriges Arkitekter som bjuder in till arkitekttävlingen.

Detta händer:

18 april – sista dagen för intresseanmälan.

Slutet av maj - fem team bjuds in till tävlingen.

20 september – tävlingsbidragen lämnas in.

Oktober– tävlingsjuryn utser ett vinnande teamJenny Marcuson Fors

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!