Nyheter

31 åtalade i svartjobbshärva

Huvudmännen tog in luftfakturor i bokföringen och fick på så sätt loss pengar till svarta löner. Det hävdar åklagaren som åtalar 31 personer vid Linköpings tingsrätt i ett rekordstort ekobrottsmål.

Finanspolisen upptäckte att en 57-årig Motalabo tog ut onormalt mycket kontanter. En utredning inleddes med spaningsarbete.
— Vi följde penningströmmarna och kunde se hur de gått till väga, säger Jonas Strömberg, vice chefsåklagare i Linköping.

Under 2005 gjordes tillslag mot flera företag och den 57-årige motalabon häktades. Jonas Strömberg väckte åtal i somras men fortfarande finns ingen tid utsatt för rättegången.
— Målet ska egentligen upp under våren men jag befarar att det drar ut på tiden ytterligare så att det inte kommer upp förrän i höst. Eftersom det är så många inblandade är det svårt att få ihop alla advokater samtidigt, säger Jonas Strömberg.

Misstankarna gäller grova skattebrott, bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll, grov oredlighet av borgenär men även annan ekonomisk brottslighet.

Åklagaren misstänker att 13 företag, 11 av dem inom byggsektorn, betalat ut svarta löner. För att få pengar till de svarta lönerna har de tagit in osanna fakturor i bokföringen. Bolagen som ställt ut så kallade luftfakturor har inte haft någon verksamhet utan bara fungerat som penningtvättare.

När byggbolagen betalat fakturan har bluffbolagen skickat en bulvan att hämta ut kontanter.
— Huvudmännen behåller då ungefär tio procent själva och lämnar resten till byggbolagen som använder pengarna till svarta löner, säger Jonas Strömberg.

Myndigheterna känner väl till upplägget, som är vanligt i byggbranschen. Ändå har Skatteverket och rättsväsendet svårt att hinna ikapp brottslingarna. Bluffbolag sätts i konkurs i parti och minut med så kallade målvakter i styrelserna.
Ofta fungerar byggbolagen som underentreprenörer på större byggen. Var jobben har utförts i detta fall vet inte Jonas Strömberg.

Vilka är huvudmän i härvan?
— Det är två personer i Stockholmstrakten som dirigerat detta. De har förmedlat pengar och styrt verksamheten. Det har varit välorganiserat.

Hur ställer sig de åtalade?
— I något enstaka fall finns erkännande men de flesta nekar till allt. De säger att de anlitat underentreprenörer och inte anat att de skulle vara oseriösa.
Enligt åtalet har svartjobbshärvan omsatt ungefär 10 miljoner kronor. Målet handlar dessutom om andra förseelser, som en bolagsplundring.