Nyheter

”Allt jag jobbat ihop <br></br> är borta”

Segeltorps rör installerade vatten- och avloppsledningar på det skandalomsusade bygget Stettin 5 i Stockholm. Men arbete för 5,5 miljoner betalades aldrig och nu gör ägarna allt för att rädda företaget undan konkurs. <br></br> — Det värsta av

Fastigheten Stettin 5 på Gärdet är ödslig. Här ligger ombyggnaden nere sen i höstas. Byggmaterial ligger intill trottoaren och en badrumsmodul trängs med bilarna på gatan.

Fastigheten skulle byggas om och inrymma bland annat ett hotell och en äventyrsanläggning. Men i höstas började byggets pengaproblem bli tydliga. En grupp byggnadsarbetare försatte bygget i blockad på grund av uteblivna löner.

Nu har fastighetsägaren Freeharbour PMS Assets försatts i konkurs. Flera underleverantörer, som har fordringar på Freeharbour, riskerar att drabbas av samma öde.

— I veckan tror jag vi lämnar in konkursansökan, säger Györgi Homonnai, vd för elföretaget Pama.

Segeltorps rör, med åtta anställda, har fordringar på 5,5 miljoner kronor plus ränta på Freeharbour. Nu gör vd:n och delägaren Mats Dalbom allt för att rädda sitt bolag undan konkurs.

— Jag har tömt alla tillgångar som fanns i företaget, jag har skjutit till eget kapital och har lånat pengar. Tack vare tidigare goda år kommer vi att klara oss. Men det känns otroligt tråkigt att allt jag har jobbat ihop är borta, säger han.

I november förra året avbröt Mats Dalbom arbetet på Stettin 5 efter att inte ha fått betalt för hela fakturabeloppen.

Nu klandrar han sig för att han inte stoppade jobbet tidigare. Men han fick garantier av två personer som representerade Freeharbour och den största hyresgästen, Stay At Hotel, att de skulle gå in med pengar om han inte fick betalt, och lät sig lugnas av det.

— Det är det jag ångrar så jädra bittert. När man ligger ute med en miljon kronor då ska man lägga ner, säger Mats dalbom nu.

Advokat Raoul Smitt företräder flera underleverantörer som har fordringar på Freeharbour, bland annat Segeltorps rör, Pama och Love Arbén. Enligt Raoul Smitt ligger ett hundratal arbetstillfällen i riskzonen på grund av Freeharbours affärer.

Enligt Raoul Smitt har Kaupthing bank lånat ut 1,3 miljarder kronor till Freeharbour, trots att företaget inte hade tillräcklig säkerhet och trots att det fanns personer med stora konkurser bakom sig i styrelsen för Freeharbour. Uppgiften om utlåningen har Smitt fått från bankens ombud.

— Konkursförvaltaren måste utreda detta, den utlåningen har i vart fall inte gjorts på kommersiella villkor, det måste ha varit på andra bevekelsegrunder, säger Raoul Smitt.
— Någon på banken har naturligtvis varit inblandad, säger Mats Dalbom.

Hans Hammar, senior director på Kaupthing Bank hf, kommenterar inte utlåningen till Freeharbour på grund av banksekretess. Men han säger att det sprids mycket desinformation i ärendet och tycker inte att Kaupthing Bank har agerat felaktigt.

— Hade Kaupthing vetat vad vi vet i dag hade vi inte finansierat ett bolag som i dag befinner sig i konkurs. Men vi hade inte kunnat förutse det här, säger han.

Raoul Smitt avser att polisanmäla händelserna kring Stettin 5, men avvaktar bouppteckningen för att få reda på mer om vart pengarna har tagit vägen.

Anklagelser om cirkelaffär

Accome Invest-koncernen ägde fastigheten Stettin 5 genom dotterbolaget Fastighet AB Freeharbour som koncernen sålde till PMS Assets i november 2007. Då bytte Fastighet AB Freeharbour namn till Freeharbour PMS Assets.

Accome Invest heter i dag Stay At Invest. Stay At Hotel skulle bli hyresgäst i fastigheten Stettin 5. Enligt Mats Dalbom och Raoul Smitt skulle Stay At ta över hela fastigheten när ombyggnaden var färdig.

Det skulle innebära att Accome/Stay At sålde sin fastighet till PMS-koncernen för att sedan flytta in i samma fastighet med avsikt att köpa tillbaka den.

Men uppgiften att Stay At skulle ta över fastigheten stämmer inte, enligt Daniel Stendahl, suppleant i Stay At Invest. Även Johan Göthberg, vd på Stay At Hotel Apartments, förnekar uppgiften:

— Det känner inte jag till. Stay At Hotel Apartments, som jag är vd för, ville bara hyra fastigheten, säger han.

Freeharbour PMS Assets, som nu har gått i konkurs, saknar registrerad styrelse sedan 11 mars 2009.