Nyheter

Almedalsveckan blir större ? igen

Almedalsveckan fortsätter växa. I år blir evenemanget 25 procent större än 2012. Enligt kordinator Karin Lindvall innebär det inte att kvalitén försämras — tvärtom har innehållet vässats.

På söndag drar Almedalsveckan igång i Visby och förberedelserna pågår för fullt.

Hittills är 2 267 evenemang anmälda.

– Veckan växer på alla sätt; fler deltagare, fler seminarier och fler regioner representerade. Många journalister anmäler sig på plats, så troligtvis blir det även större mediebevakning, säger Karin Lindvall, kordinator för Almedalsveckan.

Hur stort kan Almedalen bli?

– Väldigt stort. Många har kortat sina evenemang jämfört med några år tillbaka och det gör att fler kan vara med. Chansen är större att människor deltar i ett evenemang om det är kortare tid eftersom alla vill hinna med så mycket som möjligt när de är här. Konkurrensen gör också att seminarierna har såväl hög kvalitet som aktualitet.

Hur ligger ni till med förberedelserna?

– Väldigt bra. Det går ungefär som det brukar med stora evenemang, det dyker hela tiden upp nya frågor som måste lösas.

Enligt Karin Lindvall är Almedalsveckans styrka att det ger människor möjlighet att knyta kontakter med grupper som de annars har svårt att nå.

– Det är öppet för alla. De flesta är här för att nätverka och skapa kontakter. Allt fler kommer också hit för att få kompetensutveckling. Medialt intresse är däremot inte alls lika viktigt för deltagarna.

Under årets evenemang märks det tydligt att det är året före val. Jobb, utbildning och integration är frågor som kommer att stå i centrum – inte minst för de politiska partierna.

Byggrelaterade ämnen förekommer också flitigt. Två frågor som återkommer är renoveringen av miljonprogrammen och bostäder för unga. En titt i programmet visar även att det kommer att vara gott om branschföreträdare i folkvimlet.

En av dem är Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist – som i en byggbod vid hamnen välkomnar alla som kan ta lite kritik.

– Som vanligt när Byggcheferna gör något blir det väldigt handfast. Vi vill göra upp med machokulturen. Vi kommer att kritisera branschen för att det går för sakta med mångfaldsarbetet. Det görs mycket, men händer väldigt lite – både när det gäller kvinnor, invandrare och andra minoriteter, säger han.

Byggvärldens redaktion finns på plats på Gotland under veckan och kommer att rapportera löpande på webben.

Marie Bergström
[email protected]

Politisk mötesplats

Almedalsveckan har arrangerats på Gotland i över fyrtio år. Det hela började 1968 då Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen.

De tidiga årens politiska tal har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats. Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta.