Antalet utländska byggarbetare minskar

"Mindre attraktivt att jobba i Sverige."
Färre utländska byggarbetare kommer till Sverige.
Färre utländska byggarbetare kommer till Sverige. Foto: Byggföretagen

Antalet utstationerade arbetstagare minskade med omkring 5 725 personer mellan 2023 och 2024. Inom byggverksamhet var minskningen 2 021 arbetstagare. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.
– Det har blivit mindre attraktivt att komma ifrån ett annat land och jobba i Sverige, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Byggverksamhet är fortsatt den bransch som tar emot flest utstationerade arbetstagare i Sverige. Trots detta har sektorn upplevt en minskning det senaste året. Inom bygg märks framförallt en tydlig nedgång när det kommer till anmälda utstationeringar inom bostadsbyggnation, vilket har varit fallet sedan 2022.

– Både kronan och bostadsproduktionen har sjunkit kraftigt. Det dröjer några år innan behovet av arbetskraft ökar igen, säger Mats Åkerlind.

En förändring är att Polen inte längre är det land som utstationerar flest arbetstagare till Sverige – denna position har övertagits av Tyskland. Arbetstagare från Tyskland återfinns i högre grad inom tillverkning och juridik jämfört med de polska arbetstagarna, som i huvudsak är verksamma inom byggsektorn.

Utstationerade från Polen minskar

– Att Tyskland nu är det största utstationerande landet till Sverige och inte Polen beror på konjunkturförändringar inom byggbranschen. Vi ser en vikande konjunktur i Sverige medan Polen ser ut att ha ett bättre konjunkturläge, säger Robert Scarlini, enhetschef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll.

Medan antalet utstationerade arbetstagare i Sverige har minskat totalt sett under 2024, har vissa län upplevt en ökning. Norrbotten och Gävleborg är de län där ökningen varit som störst sett till antalet utstationerade arbetstagare. Samtidigt har storstadslänen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, sett en minskning där Västra Götaland står för den allra största minskningen.

Mer statistik om utstationerade finns på Arbetsmiljöverket.

Utstationering till Sverige innebär att:

• En arbetsgivare i ett annat land sänder en arbetstagare för att utföra en tjänst i Sverige under en begränsad tid •

Det finns en mottagare i Sverige av de tjänster som arbetstagaren ska utföra. En tjänst innebär någon form av arbete.

Läs också