Är ökad konkurrens rätt medicin för byggbranschen?
23 Okt 2020
Det är en vanlig uppfattning att konkurrensen i byggbranschen är ofullständig, svag och behöver förbättras (Konkurrensverket 2018). Så vilken information är det som köparen saknar och varför?
Projektens planering, kalkylering och ekonomistyrning i regel uppdelad på olika parter som avlöser varandra under projektets gång. Vid varje överlämnande förloras information och historik. Mycket av projektens information bärs upp av individer och dokumenteras inte på ett spårbart sätt. Vi menar att branschen saknar standardiserade processer där en huvudprocess delas upp i underliggande typprocesser med resurssatta aktiviteter och som stödjs av gemensamma arbetssätt i gemensamma planerings- och kalkylprogram. (De kalkylverktyg som finns på marknaden utgår i huvudsak från 1983 års byggdelstabell trots att BSAB 1996 lanserade en ny version)
Om kalkyl handlar om att bryta ner helheten i mindre delar så handlar ekonomistyrning om att beräkna delars påverkan på helheten. Men för att kunna föra över information mellan verktyg krävs att informationen är sorterad enligt samma struktur (arbetssätt). Enligt vår erfarenhet sker mycket planerings- och ekonomiarbete i individuellt utformade Excell-ark och endast delar av informationen kommer in i gemensamma verktyg där informationen blir spårbar.
Inför produktionen tar entreprenören fram en kontokalkyl (lagkrav) som sorterar på enhet såsom betong, armering, el-entreprenad, gipsskivor och som därmed bara fångar en mindre del av all information som under projekteringen upparbetats i byggdelskalkylen. Vid projektavslut kan man se att man har övertrasserat betongkontot men inte var i produkten och varför. Om entreprenören är köpt på fast pris är slutkalkylen en affärshemlighet, vid löpande räkning kan beställaren be entreprenören redovisa en slutlig byggdelskalkyl. Men avsaknaden av standardiserade arbetssätt gör det svårt att veta vad kalkylen faktiskt säger. Detta är problematiskt både i samspelet mellan företag och internt i respektive företag. Vid benchmarking riskerar jämförelsetal bli direkt missvisande och branschen som helhet har svårt med erfarenhetsåterföring av både framgång och misslyckande.
Vi menar att det är helt avgörande för byggbranschens konkurrenssituation och utveckling att ta kontroll över projektens informationsflöden. Bristen på transparens och oförlåtande system öppnar dessutom dörren för ekonomiska oegentligheter och kan också förklara uppfattningen att varje projekt är unikt - trots att stora delar av allt som produceras utgår från tidigare framtagna lösningar. Vi menar att detta kanske säger mer om avsaknaden av gemensamma informationsstrukturer än om slutprodukten.
Därmed är vi tillbaka där vi började: Bristen på transparens och relevant information möjliggör inte en väl fungerande konkurrens i branschen och vi får inte fram ”rätt” pris genom effektiviseringar, innovation och partnerskap i leverantörsleden. Eftersom branschen som helhet har en låg vinstmarginal och hög andel konkurser tror vi att en bättre konkurrens gynnar hela branschen och inte bara beställarsidan.
Vår slutsats är att byggbranschen med sin stora andel sällan-beställare och tillfälligt sammansatta leverantörskonstellationer behöver hjälp att utveckla konkurrenshöjande strukturer. Vi efterlyser därför ett offentligt initiativ i samarbete med branschens organisationer och akademin genom ett institut för projekt- och affärsstyrning med ett långsiktigt uppdrag att ta fram och förvalta standarder och arbetssätt för processer, styrning och affärsmodeller. Institutet kan regelbundet utföra benchmarking och dela resultaten öppet.
Ur detta menar vi att mer riktade och konkurrenshöjande urvalsmekanismer kan växa fram till nytta för alla berörda parter och samhället som helhet, och vi kan lägga alla överförenklade idéer om konkurrens i byggbranschen bakom oss.
Professor Christian Koch
Chalmers Tekniska Högskola;
byggproduktionsledning vid avdelningen för construction management
Urban Werner
Konsult
Partnering, affärs- och organisationsutveckling
23 Okt 2020
Lediga jobb
-
Projektchef Nyproduktion
Fastighets AB Balders portfölj växer i Stockholm och söker nu en erfaren chef till gruppen Nyproduktion. -
Lokalförsörjningsstrateg/Projektledare
-
CFO till nordisk koncern i spännande framtidsbransch!
Placeringsort kan vara Stockholm, Helsingfors eller Oslo, det viktiga är att du är rätt person -
Projektingenjör till Stockholm/Mälardalen
Just nu söker vi en projektingenjör med placering på projekt i Stockholmsområdet. -
HSB Bostad söker erfaren Upphandlingsansvarig
E-posta info@byggvarlden.se
Relaterade artiklar
Mest lästa
Prenumerera
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!
-
Störst bland nybyggarna
Ranking: Mest aktiva entreprenörerna och arkitekterna inom nyproduktion 2020.
-
Vad är du rädd för?
KRÖNIKA: "När du vet din risk kan du göra något åt den"
-
Besqab köper 50 procent av Byggnadsfirman Erik Wallin
Verksamheten kommer att bedrivas som joint venture.
-
Flygfärdig app till drönare
Ny videostreamingtjänst gör det enklare att genomföra inspektioner på byggarbetsplatser.
-
Hisingsbron redo att öppna för trafik
Efter flera års planering och byggnation är den nya bron över Göta älv snart redo att öppnas.
-
Byggfakta förvärvar fastighetstidningar
Köper Lokalförlaget i Göteborg AB och Fastighetssverige AB
-
Amanda Borneke ny hållbarhetskoordinator på Sweco
"Får en chans att accelerera mitt klimatengagemang i en nationell roll"
Produktnyheter
Snygg modulär källsortering!
5 nya modeller i 2021 gör källsortering effektiv.FACEAL betonglasyr
Vi finns med under projekteringstiden med råd. Finns även som pärlande guld, silver, aluminium och brons.TEKNOWARE - Nödbelysning du kan lita på
ESCAP-kondensatordrift för bästa ekonomi.Portis - Dubbeldörr upp till 2 meters bredd
Dubbeldörr Portis öppnar hela vägen utan trösklar nedtill.