Nyheter

Arbetslösa alpinister får<br/> inspektera vindkraftverk

Den makalöst snabba utbyggnaden av vindkraftsparker runt om I världen har öppnat dörren för arbetslösa alpinister – så kallade dirtbag climbers.

Dirtbag climbers har blivit ett begrepp för alpinister som gjort bergsklättring till sin livsstil, men som inte tjänar pengar på sin hobby utan drar sig fram så gott det går.

Nu har vindkraftsindustrin gett dem en möjlighet att förena nytta med nöje, skriver New York Times i ett reportage.

Vana alpinister som kan hantera klätterrep och inte bangar för att hänga fritt hundra meter upp i luften har blivit eftertraktade av vindparksägare som behöver inspektera, rengöra och reparera turbinerna och de gigantiska rotorbladen som kan vara upp till 50 meter långa och väga flera ton.

Ett rotorblad som träffats av blixten kan lagas på plats. Det är gjort av glasfiber och alpinisten/reparatören kan ta sig till det skadade stället, ta bort trasig glasfiber, lägga på nytt material och sedan finputsa det, skriver New York Times.

Ett företag som bara anställer vana klättrare för är Rope Partner i Santa Cruz i Kalifornien.

Företaget startades av Chris Bley som såg affärsmöjligheterna när han träffade två tyska alpinister som berättade hur de hjälpt det berömda konstnärsparet Christos att slå in det tyska riksdagshuset i tyg i en uppmärksammad installation för drygt tio år sedan.