Nyheter

”Bosparande ger <br></br> inget mervärde”

För att komma över en bostadsrätt gäller vitt skilda villkor hos bostadsbolagen. En del erbjuder bosparande, men det är en form som JM har övergett och Lennart Weiss på Veidekke Bostad sågar: <br></br> — Det är lika fördelaktigt att spara på b

Bosparande kan vara ett sätt att köpa sig en förtur till bostadsbolagens nybyggda lägenheter. Byggvärlden har jämfört villkoren för att bospara hos SBC, Riksbyggen och HSB och resultatet visar att förutsättningarna skiljer sig åt betydligt (se artikel intill).

Lennart Weiss hör till sparformens kritiker. Han menar att det är ”otroligt kostsamt” för företagen att administrera ett bosparande.
— Bosparande hade en viktig funktion när det fanns en reglerad bostadsmarknad. Men när bostadssubventionerna försvann fanns det inget övervärde i ditt turnummer, säger han.

Genom de tidigare subventionerna kunde nybyggda bostadsrätter säljas till lägre priser än begagnade lägenheter, menar Lennart Weiss.

— Då fanns det ett mervärde i turnummerordningen som bosparandet gav. Men nu prissätts nybyggnad i princip på samma sätt som begagnade lägenheter på öppna marknaden. Då ger bosparandet inget mervärde. Jag får inte bättre sparande eller fler objekt att välja mellan, säger han.

Även Jan Bertoft, generalsekreterare på organisationen Sveriges konsumenter, menar att fördelarna med att bospara inte är lika tydliga nu som för 20-30 år sedan, när priserna på nybyggda lägenheter var lägre.
— Förr om man kom över en förstagångslägenhet var det ett klipp. Men det är det ju inte längre, säger han.

Lennart Weiss tycker dock att HSB och Riksbyggen har historiska skäl till att erbjuda bosparande.
— För dem handlar det om kundrelationer. De är i grunden kooperativa medlemsföretag så där är det helt rätt, säger han.

Själv slutade han bospara för tio år sedan, och även sonens bosparande har han avbrutit.

Veidekke Bostad erbjuder varken bosparande eller VIP-lista. Däremot kan kunder anmäla sig på en intresselista för varje projekt och får sedan första tjing på bostäderna när de bjuds ut till försäljning.

JM erbjöd tidigare bosparande till sina kunder, men skrotade systemet för åtta år sedan och inrättade i stället den nuvarande VIP-listan.
— Syftet var att kunderna ska slippa spara för att köa, säger Tomas Eriksson, pressansvarig på JM.

I dagsläget omfattar VIP-listan 40 000 personer. Det kostar 200 kronor om året att vara med på listan, vilket ger en förtur på alla de bostäder som JM bygger.

— Vi ser det som en effektiv och lönsam business. Det är lättare att kommunicera med kunderna eftersom vi vet att de är intresserade av ett visst begränsat område. Och för kunderna finns ett mervärde att de kan läsa i god tid om ett nytt projekt. De slipper hysterin med att campa vid en butik vid ett tillfälle, säger Tomas Eriksson.

JM uppskattar att omkring 10-15 procent av bostäderna köps av personer på VIP-listan.

Jan Bertoft på Sveriges konsumenter menar att det är en bra idé att spara till sitt boende, men uppmanar var och en att noga undersöka vilka fördelar och nackdelar de olika sparformerna innebär.

Han tycker att Riksbyggen erbjuder en ”relativt bra” ränta, medan SBC:s 1,7 procent är ”ganska dålig”. Svagheten med Byggvärldens jämförelse tycker han är att den inte visar hur lång tid man måste spara innan man blir erbjuden en bostad i ett attraktivt läge. Dessutom saknar han jämförande uppgifter om hur boendekostnaderna blir om man köper en lägenhet genom sitt bosparande eller på öppna marknaden.