Nyheter

Bostäder sökes av utändska aktörer

Fastighetsaffärerna har börjat komma i gång så smått. Men finansieringen fortsätter att sätta käppar i hjulen.

Läget på hyres- och fastighetsmarknaden har förbättrats sedan i somras, men det är långt ifrån någon feststämning. Redan under det fjärde kvartalet i fjol ökade antalet fastighetsaffärer på praktiskt taget alla marknader i Europa, enligt Financial Times. Det gjordes affärer i Sverige också, men inte i närheten av de volymer som gällde under toppåret 2006.

– Förra året gjordes affärer på 48 miljarder konor, vilket var en nedgång med 60 procent jämfört med 2008, säger Daniel Gorosch, ansvarig för fastighetstransaktioner på konsulten Jones Lang LaSalle.

Daniel Gorosch pekar på ett kraftigt minskat intresse från utländska aktörer som en orsak till nedgången, utöver svårigheterna med att få finansiering. Eftersom priserna har fallit snabbare på andra marknader i Europa har pengarna sökt sig dit i stället.

Men nu vill de stora tyska pensionsfonderna hit igen, och det är de bästa fastigheterna i de bästa lägena i Stockholm, Göteborg och Malmö som gäller.

I oroliga tider söker sig många investerare till kvalitet och då är det inte bara kontorsfastigheter som lockar utan även köpcentrum och logistikfastigheter. Och bankerna gillar högkvalitativa fastigheter i bra lägen med så många hyresgäster som möjligt, vilket minskar riskerna. Till sådana objekt har det också blivit lättare att få finansiering och bankerna har även sänkt räntemarginalerna när det gäller den här typen av objekt.

Och fler vill investera i svenska kvalitetskåkar.

– Vi har sedan länge velat investera direkt i fastigheter för omkring 10-20 miljarder kronor, men tyckte att det var för dyrt under åren 2006, 2007 och en bit in i 2008. Det hade vi rätt i, men däremot hade vi fel när vi trodde att det skulle komma ut en del objekt till försäljning i fjol. Den låga räntan har räddat många från tvångsförsäljningar, säger fastighetschef Mats Hederos på AMF.

Den senaste prognosen från Jones Lang LaSalle visar att storstäderna med Stockholm i spetsen klarat konjunkturnedgången bättre än befarat.

Kontorshyrorna kommer att fortsätta sjunka något och enligt fastighetskonsulten uppgick vakansgraden i Stockholm vid årsskiftet till 11,5 procent och kommer att öka till 14 procent under 2010. Vakanserna kommer även att öka något både i Göteborg och Malmö/Lund.

Affärsvolymerna ökade med 15-20 procent under det första kvartalet jämfört med det sista i fjol. Daniel Gorosch tror att volymerna fortsätter att öka under året. Bostäder och kvalitetsfastigheter kommer att vara vanliga inslag liksom en och annan tvångsförsäljning.