Nyheter

Botryggs vd: ”Arbetsmiljöverket<br/> är en B-myndighet”

Michael Cocozza på Botrygg slår ifrån sig Arbetsmiljöverkets kritik. Han menar att verket tillämpar olika regelverk i Linköping och Stockholm. – Arbetsmiljöverket är en B-myndighet som inte har ordning på sin verksamhet, säger han.

Förbudet att använda lyftkranen på grund av att kranföraren pratade för dålig svenska kallar Michael Cocozza, vd på Botrygg, för ett sällsynt beslut.

– Jag påstår att tjänstemannen som fattade beslutet är avogt inställd till utländsk arbetskraft över huvud taget, säger Michael Cocozza, vd på Botrygg.

När det gäller arbetsstoppet på grund av bristfällig belysning menar Botrygg att belysningen installerades på samma sätt som krävs i Linköping.

– Att man kan ha ett regelverk i Linköping och ett i Stockholm är fullständigt sanslöst, säger Michael Cocozza.

Han tycker inte heller att Arbetsmiljöverket ska agera på uppdrag av Byggnadsarbetareförbundet, och skriver i sin överklagan att det finns intresse för fackförbundet att störa Botryggs verksamhet i Stockholm eftersom de där har polska byggarbetare som inte är anslutna till Byggnads.

Hur kommer det sig att Arbetsmiljöverket inte har problem med Botryggs arbetsplatser i Linköping?
– Där är arbetskraften enbart svensk. I Stockholm är arbetskraften enbart utländsk. Det är facket som ligger bakom detta. Arbetsmiljöverket styrs till viss del av facket och facket agerar på olika sätt för att störa byggen med utländsk arbetskraft. Då blir arbetsmiljön ett verktyg, säger Michael Cocozza.

Finns det ingen anledning för Botrygg att vara självkritisk?
– Nej, vi har ett mycket metodiskt arbetsmiljöarbete, säger Michael Cocozza.

Till Byggvärlden uppger Michael Cocozza att Botrygg har samma nivå på arbetsmiljön i Linköping som i Stockholm.

– Vi har regelbundna kontroller varje vecka på våra byggen. På våra tre byggen i Stockholm har vi under de senaste 14 månaderna bara fått en anmärkning, i form av ett skyddsombudsstopp, säger Michael Cocozza.

Men den uppgiften stämmer inte. I november 2009 konstaterade Arbetsmiljöverkets inspektör att riskanalysen i arbetsmiljöplanen vid bygget vid Henriksdals hamn var för generell. Och samma månad utfärdade Arbetsmiljöverket ett förbud att bruka ett sågbord utan klyvkniv och överskydd vid bygget Kvarter Träslöjden i Hammarby. Vid ett återbesök i början av december var sågbordet avlägsnat.