Nyheter

Byggarbetare hade dubbel identitet

En anställd på ett JM-bygge i Stockholm hade dubbla ID06-kort. Det uppdagades vid en skyddsrond av Byggnads och Elektrikerna. Facket misstänker nu att underleverantörer missbrukat systemet för att få ut papperslösa på arbetsplatsen.

När företrädare från de två fackförbunden besökte Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm förra veckan upptäckte de att en anställd hade två ID06-kort, utfärdade för två olika firmor.

Personen är anställd av en underentreprenör till JM, som är byggherre vid renoveringen av skolan.

Facken misstänker att underleverantörer på arbetsplatsen missbrukat systemet med ID06-kort för att tjäna pengar på att få ut papperslösa invandrare på byggen. Personen i fråga arbetade med rivning, sanering och byggstädning.

– Det är papperslösa som jobbar där med arbetsgivarens goda minne. Det är synd, ID06 skulle kunna vara väldigt bra. Problemet är att arbetsgivaren gör som han vill och gömmer sig bakom det här, säger Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin.

Syftet med ID06 är att få bort ekonomisk brottslighet, svartjobb och fiffel inom byggbranschen. Id-kort och personalliggare på arbetsplatsen är viktiga instrument i det systemet. Företag som är godkända av ID06 kan skicka in namn, personuppgifter, nationalitet och foto för att få ett ID06-kort som ska bäras synligt på arbetsplatsen och användas vid incheckning på bygget.

Elektrikerförbundet har länge varit kritisk till upplägget och tycker att det borde regleras hårdare – hur, var och när det ska användas.

Ombudsman Göran Söderlund är dessutom skeptisk till att det är privata företag som kan sälja legitimationen.

– Systemet har fallerat och det är extra allvarligt när det är papperslösa som utnyttjas. Man måste ha en kontroll på företagen som är certifierade för att utfärda id-korten, för dem handlar det om att tjäna pengar. Skatteverket eller Arbetsmiljöverket skulle kunna utfärda korten. Det ska vara en myndighet som inte är beroende av att tjäna pengar.

Anna Dahlman, pressansvarig på JM, säger att företaget följt sina rutiner och bland annat kontrollerat att underleverantörerna följer regler och kollektivavtal.

– Vi har gjort som vi ska enligt regelboken. Vi vet inte var det här har skett, eller vem personen är. Men vi vill göra allt för att undvika svartjobb och finns det något mer vi kan göra så gör vi självklart det.

Händelsen vid arbetsplatsen på Östermalm har anmälts till Ekobrottsmyndigheten.

 

Marie Bergström
[email protected]