Krönikor & Debatt

Byggbranschen förtjänar ett bättre företagsklimat

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Lokalt företagande, nationell tillväxt och internationell säkerhet hänger ihop. Det är bara starka företag som kan fortsätta utveckla Sverige i en orolig omvärld, skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Bygg- och anläggningsbranschen är en av Sveriges viktigaste branscher. Det är Byggföretagens medlemmar som skapar jobb, bostäder och vägarna däremellan. Vår bransch har också en nyckelroll i beredskapsarbetet som följer av krig i Europa och Nato-medlemskapet.  

Förutsättningarna för internationellt säkerhetssamarbete och nationell tillväxt startar i det lokala företagandet. Om bygg- och anläggningsbranschen ska vara en motor för konkurrenskraft och beredskap måste företagsklimatet förbättras.

Svenskt Näringsliv genomför varje år Sveriges största undersökning när det gäller företagares syn på det lokala företagsklimatet. I årets undersökning har över 32 000 företagare svarat på frågor om vad som definierar ett bra företagsklimat och hur deras kontakter med kommunen ser ut. Drygt 6 000 företagare inom bygg har besvarat enkäten.

Därför försenas projekten

Svaren ger svart på vitt om vad som hindrar nybyggnation och försenar påbörjade projekt. Sex av tio företagare inom bygg uppger att man under det senaste året har haft kontakt med kommunen i någon form. Byggbranschens sammanfattande omdömen på företagsklimatet i kommunen är 3,3 på en sexgradig betygsskala.

Byggföretagen ser med oro på att så många företagare i byggbranschen inte tycker att upphandlingarna fungerar på ett tillfredställande sätt. Kommunerna ansvarar för planeringen, medan byggbranschens aktörer bidrar med kunskap om marknad och byggteknik. Vill vi ha växande, levande samhällen i hela Sverige behöver samverkan fungera bättre.

Byggbranschen behöver effektivare plan- och tillståndsprocesser. Ändå ökar till exempel ledtiderna för detaljplaner och handläggning. Det leder till kostnadsökningar, som i sin tur motarbetar en hög och jämn byggtakt. När Svenskt Näringsliv frågar byggbranschen om vilka som är företagens högst prioriterade åtgärder för ett bättre företagsklimat blir svaren också kortare handläggningstider, enklare upphandlingar och ökad trygghet.

Säkra produktion av råvaror

Vår konkurrenskraft och beredskap bygger vi tillsammans. Byggbranschen har i dag en betydande osäkerhet när det gäller den inhemska tillgången på kritiska råvaror. Bygg- och anläggningssektorn är beroende av pålitlig tillgång på sten, malm, trä och kalk. Det räcker inte med att säkra tillgången på råvarorna, utan beredskapen måste även säkra en garanterad produktion av till exempel stål och betong.

Cementkrisen var en viktig påminnelse om hur lokalt företagande, nationell tillväxt och internationell säkerhet hänger ihop. Det är bara starka företag som kan fortsätta utveckla Sverige i en orolig omvärld. När regelverken blir för omfattande, och byråkratin alltför tungrodd, riskeras både konkurrenskraften och beredskapen.

/Catharina Elmsäter-Svärd,
vd för Byggföretagen.