Nyheter

”Byggbranschen har en gubbig stämning”

Byggbranschen skriker efter arbetskraft. 40-talisterna går i pension och få fyller på. För en personaldirektör låter det som en tuff utmaning. <br></br> — Vi måste lösa detta problem. Men jag gillar utmaningen, säger Helene Hasselskog, persona

På en gammal äng, strax intill E4: an reser sig, ännu så länge, tomma huskroppar medan några byggarbetare tittar mot himlen. Det gör Helene Hasselskog också.

— Jag skulle nog inte våga jobba som byggnadsarbetare. Men det är samtidigt fantastiskt att vi alla på företaget är med och på olika sätt skapar framtidens samhällen. säger Helene Hasselskog, medan en lyftkran sänker en betongplatta.

Vi är i Frösunda, ett nytt bostads- och kontorsområde som snabbt växer fram norr om Stockholm i JM: s regi. Det är också här som de kommer att ha sitt framtida huvudkontor. För Helene Hasselskog innebär det en närhet till en del av personalen på JM. Men det innebär inte att hon har tid för en personlig kontakt med alla anställda.

— Det är såklart för många människor att lära känna. JM har ju cirka 2 400 anställda i flera länder. Mitt jobb är mer att se på helheten. Att i bakgrunden se till så att vi har rätt arbetskraft för att kunna möta framtida utmaningar, säger hon.

De framtida utmaningarna är många men det finns en som överskuggar alla andra: personalbristen.

— Det är vår största utmaning. Det är helt enkelt för många duktiga människor som går i pension just nu och framöver. Och det är för få som fyller på. Det lär vara så att det är fler som söker till tv-programmet Idol än till samtliga tekniska skolutbildningar. Om det stämmer är det såklart skrämmande, säger hon medan vi kliver ut på toppvåningen i en av huskropparna. Taket är ännu inte på plats.

Receptet mot arbetsbristen är, enligt Helene Hasselskog, ett närmare samarbete mellan byggbranschen och gymnasie- och högskolor. Byggföretagen måste bli mer synliga och attraktiva. Samtidigt anser hon att vi på sikt kan behöva ta in mer utländsk arbetskraft för att klara behoven. Annars hotas i förlängningen tillväxten.

Byggbranschen anklagas ju också för att vara för homogen. En arena för vita och heterosexuella män. Spelar det någon roll i arbetsbristen?
— Det spelar roll. Byggbranschen har i vissa stycken fortfarande en gubbig stämning och vi har långt kvar till en acceptans av olikheter. Som arbetsgivare gäller det att inte bara prata utan att också mäta och följa upp det man har sagt att man ska göra. Och eftersom det är arbetstagarnas marknad kan man som arbetstagare verkligen kolla upp chefernas värderingar. Passar det inte kan man gå vidare. Från vår sida tittar vi på chefer vars personal inte stannar kvar, säger hon.

Hur många kvinnliga byggjobbare arbetar hos er?
— Vi har bara en tjej bland ungefär 1 200 hantverkare. Men här är också problemet att så få tjejer söker sig till de tekniska utbildningarna.

Själv är Helene Hasselskog stolt över den nya ledarskapsskola, JM-akademien, som företaget nyligen startat. Målet är att utveckla chefernas ledarskapskompetens.

— Det är inget flum. Skickliga chefer ökar såväl trivsel som prestation hos medarbetarna, och därmed även lönsamheten. Fler vill jobba med oss också om vi har duktiga chefer. Svårare än så är det inte, säger hon.

Enligt Helene Hasselskog handlar ett gott ledarskap framförallt om tydlighet, och förmågan att kunna kommunicera. Just förmågan att kommunicera är någonting som hon själv brinner lite extra för. Ett alternativt drömyrke när hon studerade var journalist och hon har en bakgrund som personaldirektör på mediebevakningsföretaget Cision. Och även om karriärsbanan nu är, mer eller mindre, färdigvald så har hon en passion som hon gärna ägnar sig åt.

— Jag tycker att det är jättekul att skriva! På fritiden är det en nödvändig avkoppling. Det här intresset märks väl också på jobbet för jag tycker att det är oerhört viktigt att texter och annat vi producerar är välskrivna, säger hon.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
— Alla dagar innehåller någon form av samtal med medarbetare. Sedan är det en massa mail som ska gås igenom och så är det möten. Idag, till exempel, har jag ett möte där vi ska utvärdera JM-akademien, och sedan ska jag träffa några studenter. Det är inte så mycket administrativt arbete. Det handlar mer om att jag ska ta ställning till det som andra producerat för att säkerställa att det hänger ihop med helheten och JM: s kärnvärden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
— Det är att få vara med när duktiga människor faktiskt bygger vårt samhälle. Och jag ser det som en utmaning att utveckla medarbetarnas potential, till exempel genom ett fungerande ledarskap.

Och det sämsta?
— Det är att vi inte har tillräckligt med folk.

Och hur är du som chef?
— Jag är nog ganska krävande och otålig. Samtidigt har jag en förmåga att se helheten av en verksamhet och jag tycker att det är viktigt att ha kul på jobbet.

Men du känner inte för att jobba extra som byggarbetare. Det verkar ju behövas?
— Ha, ha, nej. Det finns de som är betydligt mer kompetenta än jag att utföra det arbetet, så jag tror att det är säkrast att jag håller mig till det jag kan.

Helene Hasselskog

Ålder: 40.

Utbildning:Fil kand i personal och arbetslivsfrågor på Stockholms universitet.

Familj:Två barn 10 och 7 år gamla.

Bor: Villa i Danderyd.

JM

Byggföretag med fokus på bostäder i storstads- och universitetsstäder i Norden och Belgien.

Grundat: 1945.

Huvudkontor:Stockholm.

Anställda 2007: cirka 2 400 stycken.

Omsättning 2007:12,7 miljarder kronor.

Vinst 2007: 2,3 miljarder kronor