Byggmässan Göteborg

Byggmässan är i gång – Ola Serneke om att sälja sin bebis

Ola Serneke för först ut på Byggmässan i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg
Ola Serneke var först ut på Byggmässan i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg

Ola Serneke sparkade i gång Byggmässan i Göteborg med ett öppenhjärtigt och personligt tal om bland annat uppväxten, utvecklingen av Karlastaden och gårdagens stora nyhet om Doxas bud på Serneke.

Programpunkten hade namnet Mod att ha visioner. Och just mod är viktigt, poängterade vd:n för Serneke Invest, som själv tackar sina föräldrar för att han har vågat ta ut svängarna.

– De var tillåtande, jag fick ta ut svängarna, när jag var liten påbörjade jag väldigt många projekt utan att slutföra dem, men efterhand lärde jag mig även att slutföra projekten. Jag har mycket att tacka idrotten också, med att sätta upp målsättningar. Jag har gjort väldigt många misstag, det ska sägas, men det måste man också få göra, sade han och blev även lite politisk:

– Det är farligt att bli kuvad, som det till exempel var i Sovjetunionen. Som företagsledare, medarbetare, föräldrar måste man vara tillåtande och behandla alla lika. I dag hängs folk ut till höger och vänster på sociala medier, det har gått åt fel håll i Sverige, se på polismästaren Mats (Löfving, reds.anm) som tog livet av sig. Vi är på fel riktning i Sverige.

Det började med en pråm

Han berättar när han köpte en gammal fallfärdig pråm i början av sin karriär, kompisarna skrattade åt honom, pråmen luktade gammal, rutten fisk.

– Men jag gav mig inte. Det blev till slut en fin båt på 160 kvadratmeter med pool som jag körde upp till Stockholm och sålde. Det blev startskottet för mig. Man kan lösa saker som många inte tror går att lösa.

Ola Serneke startade upp företaget tillsammans med en kollega 2002 och 2014 bildades Serneke som i dag omsätter 9,2 miljarder kronor.

– Men pengar är sekundärt, det måste finnas ett högre mål. Se på Prioritet Serneke Arena där vi befinner oss i dag, här finns barn som tränar, skrattar och har roligt. Inte många på kommunen trodde på detta, nu är det Nordens största multisportarena.

Tror på Utsiktsplatsen

Ola Serneke köpte första tomten på Lindholmen på Hisingen, där Karlastaden nu utvecklas, 2004.

– Alla göteborgare kan nu se Karlatornet. I augusti börjar de första flytta in och i augusti nästa år invigs tornet. Själv tror jag mycket på Utsiktsplatsen i Karlatornet, jag tror på 525 000 besökare, betalar de 200 kronor för biljetten blir det intäkter på 100 miljoner kronor. Burj Khalifa drar in 670 miljoner euro varje år bara på biljettintäkter för utsikten.

Om att sälja Serneke

I tisdags offentliggjordes att skånska fastighetsbolaget Doxa lagt ett bud på Serneke och att Sernekes styrelse ställt sig positivt till det. På mässan svarade Ola Serneke på frågan om hur det känns att sälja sin bebis.

– Man missar lite här, medierapporteringen blir alltid lite höger och vänster och så där. Det är så att vi har fått ett bud på samtliga Serneke-aktier. Men budet är att på varje Serneke-aktie får vi sex Doxa-aktier. Serneke blir därmed dotterbolag till Doxa och jag blir storägare i Doxa i stället. Serneke lever vidare i onoterad miljö, men Doxa är noterat på First North, säger han och fortsätter:

– Så jag säljer inte min bebis utan det är en strategisk sammanslagning och tillsammans blir man starkare och jag själv blir storägare av ännu fler fastigheter. De äger bland annat Malmö Arena som jag tycker är extremt intressant. Resan har bara börjat för mig. Jag är purung i förhållande till Joe Biden. Bebisen är inte såld, den är bara putsad i kalufsen lite grann. Han får mycket bebismat så han blir stark.