Nyheter

Byggnads lanserar Svensk Byggkontroll

Svensk Byggkontroll
Johan Lindholm. Foto: Byggnads

Nu lanseras Svensk Byggkontroll, en ny kollektivavtalsreglerad granskningsfunktion som ska stoppa fusk och arbetslivskriminalitet i bygg- och installationsbranschen.

– Det har varit ett hårt jobb med rekryteringar och det känns riktigt bra att ha allt på plats. Målet är enkelt: Kriminella företag ska inte göra sig besvär att komma in i vår bransch. De seriösa bolagen ska överleva och växa, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Chef på Svensk Byggkontroll blir Peter Sjöstrand, tidigare Målarnas avtalssekreterare och vice ordförande.

– Det här har alla möjligheter att bli en riktig game changer i branschen. Jag ser väldigt mycket fram emot att leda arbetet för en sundare byggbransch, säger Peter Sjöstrand, chef Svensk Byggkontroll.

Det här är Svensk Byggkontroll

Svensk Byggkontroll är ett branschtäckande kontrollsystem för att stoppa fusk och arbetslivskriminalitet i bygg- och installationsbranschen. Kontrollerna fungerar också som ett stöd för företag som vill göra rätt. Syftet med Svensk Byggkontroll är att både företagare och anställda i byggbranschen ska känna sig trygga med att branschen är rättvis, att företag konkurrerar på lika villkor och att anställda har rätt lön och villkor. 

Så ska det fungera

Svensk Byggkontroll ägs och drivs av Byggnads, men är en egen avskild enhet med egen ekonomi, som bara arbetar med att kontrollera företag. Enheten finansieras av en tillsynsavgift från hängavtalsbundna företag. Större företag, som är medlemmar i en arbetsgivarorganisation, kan i stället låta fackligt förtroendevalda granska företagets underentreprenörer enligt samma metod. De fackligt förtroendevalda får en specialutbildning av Byggnads för att utföra de fördjupade kontrollerna. Där återfinns i dagsläget bland annat Skanska, Veidekke, SH-Bygg, Peab, Assemblin, Bravida, Svevia och Caverion. Fler företag är på väg att ansluta sig.

Misstänkt kriminalitet rapporteras myndigheterna samt till en partsgemensam beslutsgrupp, med representanter från både fack och arbetsgivare. De kan även göra fler utredningar och besluta om att stänga ute företag från arbetsplatserna.

Både rätten till fördjupad kontroll och att ta ut en tillsynsavgift är reglerade i kollektivavtalet.