Nyheter

De bortglömda platserna

Rostiga simhallar, övergivna industrilokaler, branta trappor du passerar på väg mot någonting viktigare. Sverige är fyllt av glömda byggnader och tomma ytor. Men nu är de på väg att upptäckas. <br></br> Byggvärlden gör en djupdykning i fenome

— Att hitta glömda byggnader som är som att kliva in i en abstrakt målning. Det är vackert på ett annorlunda vis, förklarar han.

Ett skidhotell i Härjedalen, ett Folkets Park i Uddevalla och en textilfabrik i Borås. Det är bara några exempel på övergivna byggnader och platser som ekonomihistorikern Jan Jörnmark besökt de senaste åren. I böckerna Övergivna platser del ett och två har han dokumenterat svensk bygg- och folkhistoria.

— Jag är nog en frustrerad arkitekt i botten och tycker att det är oerhört intressant med stadsplanering och bostadsbyggande. Nu har jag hittat ett annat sätt att nå ut.

Båda hans böcker har nu blivit försäljningssuccéer. Som om inte detta var nog har SVT gjort en serie om övergivna platser, tillsammans med Jan Jörnmark och i kölvattnet på hans böcker har flera författare, gett ut böcker i samma genre. Intresset kan sägas vara en popularisering av fenomenet urban exploration. Det handlar om att besöka miljöer som andra människor övergivit eller inte får vara i.

— Jag tillhör absolut urban exploration-rörelsen. Men medan många vill vara anonyma och för sig själva föredrar jag att träffa nya bekanta med samma intresse. Via Internet har jag träffat alltifrån läkare till arkitekter som brinner för det övergivna, säger Jan Jörnmark.

Har du några favoritplatser i det övergivna Sverige?
— Ja, jag kan till exempel tycka att Fredriksberg i Dalarna är spännande eftersom det är ett helt samhälle som övergivits. Men det finns bra platser i varje landskap.

Upplevelser i grottor, tunnlar och övergivna hus

Urban Exploration:

Handlar ofta om att få uppleva något utöver det vanliga och vardagliga.

Typiska besöksmålär övergivna byggnader, fabriker, grottor och tunnelsystem.

Källa: www.wikipedia.se

Böcker om urban exploration och öde platser:

Jan Jörnmark, Övergivna platser, del ett och två.

Hampus Hedelius, Öde – det bortglömda Sverige.

Sven Olov Karlsson och Philip Pereira dos Reis, Svenska ödehus.