Nyheter

De vill bygga världens grönaste stad

Från ett svårt bullerstört Årsta till det ekologiska och natursköna Årstad, en tät blandad stadskärna med 10 000 lägenheter i passivhus. Det är målsättningen för Det gröna vd-nätverket, som nu lämnat in markanvisningar för en helt ny stadsdel på Årstafält

Det gröna vd-nätverket drömmer om en helt ny, grön stadsdel med passivhus som kan hamna i blickfånget under EU-toppmötet i Sverige 2009.

— Världens grönaste stad i Stockholm kan bli verklighet. Ett ekologiskt samhälle som ska knyta samman två miljonprogram med identiska ”lådor” till hus och ett industriområde, säger Jerker Söderlind, forskare vid Kungliga tekniska högskolans avdelning samhällsplanering.

Idén om Årstad har växt fram under flera år. Nu har Forumet Det gröna vd-nätverket, som nyligen bildats och fått företagsledaren Salvatore Grimaldi som ordförande, ställt sig bakom satsningen. De har ansökt om markanvisning för att få utveckla Årstafältet. Förhoppningen är att byggandet av den nya stadsdelen ska vara i full gång när världens ledare landar i Sverige nästa år.

— Årstad ska ha allt från enkla mindre lägenheter till stora påkostade, säger Jerker Söderlind.

Enligt initiativtagaren till Det gröna vd-nätverket, Sten Söderberg, har fastighetsbolaget Wallenstam redan tillfrågats om att hålla i byggprojektet.

— De är positiva och vi ligger först i kön med vår begäran om markanvisning hos Stockholms stad, så rent juridiskt borde vi ha möjlighet att få bygga Årstad, säger Sten Söderberg.

Från Stockholms stad är tongångarna något mer nedtonade.
— Norra Djurgårdsstaden vid Hjorthagen är ett av två miljöprofilområden i år. Riktlinjen för det andra området är att det ska vara söder om stan, så Årstad är ett spännande utspel, säger Ulla Hamilton, miljö- och fastighetsborgarråd.

Men stadskontoret har nyligen utlyst en arkitekttävling för Årstafältet. Det är vinst i den som gäller för att drömmen om ett ekologiskt Årsta ska bli verklighet.

Salvatore Grimaldi är inte orolig. Han tror att det gröna bostadsområdet kommer att bli verklighet, på ett eller annat sätt.

— Jag tror att vi kan bygga upp ett fantastiskt område. Vi är oerhört duktiga på att bygga sunt i Sverige, i jämförelse med andra länder. Noggrannare, med bättre material och med oerhört duktiga projektledare. Nu har vi satt bollen i rullning, vi får se hur stor den kan bli, säger han och ler brett.

Nätverkskollegan Sten Söderberg passar på att ge bollen en extra kick framåt.
— Vi i det gröna vd-nätverket ska hyra eller köpa ett helt hus vid Klara strand. Till EU-toppmötet nästa år ska vi måla det grönt, ärtgrönt, och samla alla de svenska företag som fokuserar på miljömässigt byggande och teknik där, säger han.

Redan nu har en inbjudan till det ärtgröna företagarhuset gått ut till 300 borgmästare i EU, meddelar han.
— Jag tror det kommer att bli succé, för vem kan glömma ett ärtgrönt hus fyllt av smarta företag, säger Sten Söderberg.

Det gröna vd-nätverket

Det gröna vd-nätverket är ett forum för företagsledare med engagemang för miljöfrågor och fokus på det globala klimathotet.

Nätverket startades under 2008 och har företagsledaren Salvatore Grimaldi som ordförande.

Målsättningenär att arbeta med hållbar affärsutveckling och att skapa förutsättningar för ett hållbart, klimatsmart samhälle.

Årstad i siffror

Total byggnadsyta:
1 400 000 kvadratmeter.

Bostadsyta (lägenheter): 970 000 kvadratmeter.

Kontor och service:320 000 kvadratmeter.

Småindustri, tillverkning, kultur:95 000 kvadratmeter.

Genomsnittlig hushöjd: 4,7 våningar.

Ungefärligt antal boende: 30 000 personer.