Nyheter

De vill hyra ut chefer till byggföretagen

Byggbolagen skriker efter erfarna platschefer. Det har fått ett rekryteringsföretag att starta en chefspool. Byggbolagen ska kunna hyra en platschef när de behöver. <br>— Det här är en framtidslösning för byggbranschen, säger Klas Karlsson.

Klas Karlsson är grundare av rekryteringsföretaget Talentia. Med kartläggning som främsta metod bistår de företagen i rekryteringsfrågor. Bland kunderna finns några av de största byggbolagen.

Högkonjunkturen har gjort att behovet av bland annat platschefer är stort. Även om konjunkturen skulle dippa finns stora infrastrukturprojekt planerade och bostadsbristen i storstäderna är stor. Samtidigt väntar stora pensionsavgångar i branschen. Byggbolagen vill ha in färdiga chefer, kvalificerade att ta stora projekt direkt.
— Vår uppgift blir att headhunta en chef, att plocka någon från ett bolag till ett annat. Det blir en rundgång och detta har fött kreativa tankar hos oss. Vi har funderat på hur vi skulle kunna tillföra branschen något nytt, säger Klas Karlsson.

Tillsammans med projektledaren Edward Hamilton har han jobbat med en idé som nu börjar ta form.
— Vi vill starta en pool, som en förmedlande länk mellan de bästa cheferna och de bästa projekten, säger Klas Karlsson.
Idén är ett sätt att erbjuda företagen kvalificerade chefer när de behöver dem samtidigt som det blir en karriärväg för bland annat teknikkonsulter, kalkylatorer och platschefer.
Platschefens status är låg i förhållande till hur eftertraktade de är. Lönespannet mellan de sämsta och de bästa är litet. De flesta ligger mellan 30 000 och 40 000 kronor i månadslön.

— Det här är en långsiktig satsning för att höja yrkets status. Vi har en ambition att få loss de allra bästa cheferna och få dem att bli sina egna fria agenter. Vi vill göra dem till stjärnor, säger Klas Karlsson.

Varje månad kan cheferna fakturera ett belopp som gör deras månadslön betydligt högre än den summa som ska passa in i ett storbolags lönestruktur.
— Vi kan se att den här individualiseringen finns i andra branscher. Nästa stora generation chefer, de som är födda sent 70-tal och på 80-talet, har en annan syn på sin yrkesframtid, säger Edward Hamilton.

Chefspoolen kommer troligen att startas i ett nytt bolag och beskrivs av grundarna som en marknadsplats där byggföretag och toppchefer kan mötas. Cheferna blir troligen egenföretagare men det kan också vara platschefer som passerat pensionsålder och är intresserade av att hoppa in för kortare anställningar.

När räknar ni med att starta?
— Vi hoppas kunna vara igång under första halvåret 2008. Det här är framtiden och kan bli riktigt stort, säger Klas Karlsson.

Tre röster om chefspoolen

Hans Callemo, platschef på JM vid Liljeholmskajen i Stockholm:
— Platschefen är högste chef på bygget och ska vara företagets förlängda arm på arbetsplatsen. Då är det tveksamt om det fungerar med en konsult. Utsättare eller arbetsledare vore en annan sak.

Catrin Saarman, personalchef Skanska Region Hus Stockholm Nord:
— Vi vill ju helst anställa. Många av våra platschefer har varit arbetsledare och känner personalen. Det är viktigt att alla känner förtroende för den som är chef på bygget. Därför är det tveksamt om det går att hyra in.

Lars Bergqvist, ordförande för organisationen Byggcheferna inom Ledarna:
— De stora bolagen vill gärna ha personal som kan deras värderingar och system men de medelstora bolagen kanske är intresserade. Platschefernas status höjs automatiskt i och med den stora brist som råder.