Avgångsstudenterna på Rodengymnasiet i Norrtälje tvivlar inte på att de valde rätt utbildning när de gjorde sitt val till gymnasiet för tre år sedan. Jobb direkt efter utbildningen lockade.
– Har du drivet så har du jobb, säger Carl Norell, student.
Gymnasiearbetet återstår och sedan väntar den ljusnande framtiden för Samuel Sjöblom, Carl Norell, Simon Nyström, Liam Kavanagh, Felicia Hofquist och de övriga på bygg- och anläggningsprogrammet på Rodengymnasiet i Norrtälje. 14 juni tar de studenten och det med blandade känslor.
– Det har varit skönt och ganska avslappnat i skolan, men samtidigt är man ju hela tiden inställd på att bli klar och längtar också dit, säger Carl Norell.
– Jag ser fram emot att börja jobba och tjäna pengar, säger Samuel Sjöblom och de andra håller med.
Siffror från gymnasieantagningen Storstockholm visar att antalet sökande till bygg- och anläggningsprogrammen i länet har minskat till höstterminen 2019.
– Fler borde söka. Det är en väldigt lärorik utbildning som leder till ett bra jobb, säger Liam Kavanagh.
– Jag tycker att det passar många, det finns olika inriktningar, man för röra på sig och framförallt – man får jobb direkt efter gymnasiet, säger Felicia Hofquist.
Att få arbete direkt efter avslutad utbildning är något som påverkade deras val inför gymnasiet.
– Jag fick många synpunkter på mitt val och många som frågade om jag inte skulle välja en annan utbildning. Men jag ville bli något efter gymnasiet och har inte ångrat mig. Ändrar jag mig om något år får jag väl plugga vidare då, säger Felicia Hofquist.
– Jag visste inte vad jag ville göra efter gymnasiet, men det var självklart att välja något yrkesförberedande och bygg har passat mig bra, säger Liam Kavanagh.
Carl berättar att han först valde samhällsprogrammet, men tänkte om efter ett år eftersom han inte var säker på att han ville läsa vidare efter gymnasiet.
– Bygg- och anläggning är annorlunda. Har du drivet så har du jobb, säger han.
Första året är gemensamt för alla bygg- och anläggningsstudenter, sedan valde de inriktning: husbyggnad, mark- och anläggning eller måleri.
Samtliga valde husbyggnad, eller snickare som de säger, och berättar att utbildningen till hälften består av praktik. Av skolan uppmuntras de att testa på olika arbetsplatser och praktiken är något som de alla värdesätter högt.
– Det är ett bra sätt att få visa vem man år och få kontakter, säger Liam Kavanagh.
– Det är som en provanställning. Ingen förväntar sig att man ska kunna allt, men man får ändå visa att man vill, säger Felicia Hofquist.
Samuel, Simon och Carl har redan klart med tillsvidareanställningar efter studenten. De övriga två har jobb på gång, men ännu inget som är klart.
– Det är ett mellanstort företag där jag gjort praktik. Jag trivs bra där, det är schyssta personer som jobbar där, säger Simon Nyström.
Att starta eget eller jobba på ett mindre företag lockar ingen av dem.
– Eget företag verkar alldeles för stressigt och slitsamt, säger Samuel Sjöblom.
Liam Kavanagh vill gärna jobba på ett lite större företag eftersom han tycker att det ger större variation.
– Och jag tror att större företag har bättre fokus på hälsa och arbetsmiljö.
Rapporter om sjunkande bostadsbyggande i Stockholmsregionen är inget som oroar studenterna. De menar att det alltid kommer att finnas jobb för den som är snickare om man är flexibel och kan tänka sig att byta arbetsgivare att det byggs mycket i Norrtälje nu och under de kommande åren.
22 elever går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet på Rodengymnasiet: 13 husbyggare, 7 anläggare och 2 målare.