Kan vi vara i en samhällsbyggnadsdepression och högkonjunktur samtidigt?
Det funderar Jimmy Dahström, chef på den temporära fabriken, Ramirent.
1 miljon sekunder är 0,03 år, 1 miljard sekunder är 31 år. Den relationen är inte alltid lätt att ta in. Än svårare blir det, givet ovanstående relation att ta in det faktum att det i Sverige och närmare bestämt norra Sverige ska investeras närmare 1 000 miljarder de kommande 20 åren.
Volymer så stora att det knappt går att processa. Svindlande, skräckinjagande och förtrollande på en och samma gång.
Den helt igenom fantastiske Hans Rosling, som tyvärr lämnade oss för tidigt, sa ofta och skrev i sina böcker att gällande statistik måste du våga ha två ibland motsägande tankar i huvudet samtidigt. Antalet polisingripanden, skottlossningar etc. kan öka samtidigt som världen ändå är en till helheten sett bättre plats.
Två tankar
När jag likt många andra stänger yrkesböckerna för 2023, tittar jag tillbaka på ett år präglat av oroligheter, inbromsning och avveckling. Likadant ser prognoserna ut för 2024 och, ja vem vet hur långt tid framåt. Men då tänker jag på den gode Hans, två tankar samtidigt.
Kan vi vara i en samhällsbyggnadsdepression och högkonjunktur samtidigt?
Blir endast en liten beståndsdel av alla de planerade projekten i Norrland verklighet, kommer samhällsbyggnad och även samhället i stort få ett massivt lyft. För med satsningar av den storleken krävs även att samhällsfunktioner accelereras. Skolor, boende, sjukhus etc.
Storstäder inte längre i huvudrollen
Det finns även något vackert i narrativet, att Sveriges framtida stora tillväxt inte kretsar kring storstadsregionerna, utan i Norrland det kanske svenskaste landskapet vi har. Vi storstadsbor får lov att förlika oss med faktumet att inte längre spela huvudrollen i filmen om Sveriges framtid. Som sagt, det är något vackert i det.
För att inte tala om vilken fantastisk marknadsföring en sådan satsning är för vårt fina land, vilken attraktionskraft av kompetens och nya möjligheter som uppstår i kölvattnet av de där 1 000 miljarderna.
Komplexa projekt
Men samtidigt undrar jag, kan det vara så att de här projekten är SÅ omfattande och så komplexa, att det i rådande världsläge inte går att genomföra dem alldeles oavsett hur många miljarder som rests i riskkapital? Hur ska strömförsörjningen gå till? Vart skall all arbetskraft komma ifrån? Finns det råvaror i tillräckligt stor utsträckning?
Samhällsbyggnad behöver den stora gröna industri-vågen i Norrland, Sverige behöver den. Frågan är om den är möjlig. Som den gode Hans sa, två tankar i huvudet samtidigt.
/Jimmy Dahström,
chef på Den temporära fabriken, Ramirent