Nyheter

”Det gick inte tio sekunder utan att det kom skott”

Efter en natt med skottlossning lämnade geoteknikern Mikael Johansson Libyen. <br/>- Det var väldigt surrealistiskt, säger han.

I knappt ett år har Mikael Johansson på WSP arbetat som geotekniker i Libyen. Han har deltagit i ett stort bostadsprojekt i en förort till Tripoli och har bott centralt i huvudstaden.

I måndags lämnade han landet på grund av våldsamheterna.

— Ingen hade väntat sig att oroligheterna skulle bryta ut i Libyen. Händelseförloppet skedde så fort, då blev det ganska otäckt, berättar Mikael Johansson.

I söndags hörde han rykten från sina libyska kollegor om att folk var på väg till Tripoli för att protestera mot regimen. Under kvällen bröt skottlossning ut i huvudstaden.

— Sedan var det skottlossning hela natten, till sex—sju på morgonen, berättar han.

Kunde du sova?

— Ja, så småningom. Men jag vaknade flera gånger av skottlossning. Det var kontinuerlig skottlossning, det gick inte tio sekunder utan att det kom skott. Det var väldigt overkligt.

Utanför huset såg han en bil som stod i brand. Han kunde höra ramsor och slagord från demonstranterna. Men trots våldsamheterna säger han att han aldrig var rädd.

Av en svensk kollega som jobbar för Ernst & Young i Libyen blev han uppmanad att åka hem så fort han kunde. Så Mikael Johansson ringde till sin jourchef och sa att han skulle åka hem på måndagen.

— Vi har trådlöst internet. Det fasta nätet låg helt nere, men jag lyckades till sist boka en biljett via London till Sverige. Det beslutet tog jag själv, det fanns ingen information från Sverige, säger han.

Är du kritisk mot WSP för det?

— Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det är så lätt att vara efterklok. Det här är saker som ingen hade kunnat förvänta sig, säger han.

På tisdagen landade Mikael Johansson i Sverige.

— Det var väldigt skönt att komma hem. Men jag tänker på vänner och dem man känner där nere. Jag känner olust och oro att något ska hända dem. Jag måste försöka komma i kontakt med mina vänner där nere, libyer och kollegor från Tunisien och Filippinerna, jag skulle tro att de är kvar fortfarande, säger han.

Har du försökt att ringa dem?

— Nej, de försöker på WSP just nu, men det är helt omöjligt. Det gick inte ens att ringa lokalsamtal där nere på lördagen och söndagen. Mobilnätet var överbelastat eller avstängt. Jag har skickat ett par mejl, men jag har inte hunnit kolla än om jag har fått svar, säger han.

Mikael Johansson beskriver att det var svårarbetat i Libyen.

— Det är ett väldigt speciellt samhälle. Människorna är vänliga, tillmötesgående och hjälpsamma. Men samhället är enligt min åsikt väldigt korrupt och det är en stor byråkrati. Det är tungrott, säger han.

Under onsdagen räknar Mikael Johansson med att jobba på WSP:s huvudkontor i Stockholm. Men om några veckor börjar han på ett nytt arbete på det sydafrikanska konsultbolaget Gibb.

— Jag sade upp mig på WSP redan för tre veckor sedan. Jag skulle ha åkt hem ändå om en vecka. Om tre veckor ska jag börja jobba i Sydafrika.