Nyheter

Drömläge för <br></br> nyutbildade anläggare

De som utbildar sig för jobb inom byggbranschen har fortfarande mycket lätt att få anställning. <br></br> — Det är nästan omöjligt att inte få jobb, säger Thomas Gonsalves, som tar examen från sin KY-utbildning om en vecka.

Byggvärlden besöker klassen som läser Anläggning infrastruktur på Nackademin en solig tisdag före avslutningen. 17 elever tränar som bäst i datarummet inför eftermiddagens tenta.

Av dessa är det bara två som inte har fått jobb. Och även de har fått erbjudanden. Mikael Erdefelt fick ett jobb på ett polskt företag men tackade nej för att han inte ville flytta. Anders Lind har fått flera erbjudanden men är inte beredd att gå ner i lön jämfört med sin tidigare anställning som byggare av stålstommar. Nu tänker han i stället starta eget företag.

De andra 15 har redan fått tillsvidareanställningar. Bland annat som utsättare, planeringsingenjörer, arbetsledare, byggnadskonstruktörer och mätningstekniker.

— Man kan säga att alla som vill får jobb. Det är jätteroligt, säger Eva Knutsson, klassens datalärare.

Och de goda jobbutsikterna var något som spelade roll för både Thomas Gonsalves, 29 år, och Jannice Sanrell, 20 år, när de sökte till utbildningen. Thomas skulle egentligen bli sjukgymnast och sökte en massa utbildningar. Men han kom bara in på sjukgymnastutbildningen i Umeå och ville inte flytta eftersom han har fru och ett barn på väg.

— Jag kom in här på Nackademin och visste att det behövs jobb inom det här, säger Thomas Gonsalves.

—Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet och en bekant till familjen som gick här sa att det var en bra utbildning. Jag kollade lite hur arbetsmarknaden såg ut och tänkte att två år kan jag klara, säger Jannice Sanrell.

De gillar att utbildningen innehåller två rejäla praktiktillfällen men är lite missnöjda med några av lärarnas pedagogiska förmågor.

Som tjej i anläggningsbranschen kunde Jannice Sanrell välja och vraka bland företagen när det var dags för praktik.
— Jag kunde välja vilket företag jag ville, säger hon.

Det är på praktikplatserna som både Thomas och Jannice har fått anställning. Thomas Gonsalves ska jobba som CAD-projektör på Sweco Infrastructures och Jannice Sanrell blir planeringsingenjör på Skanska väg och anläggning.

Att Thomas Gonsalves halkade in på CAD var mest en slump.
— På min första praktik på NCC Construction var min handledare inte så haj på CAD så han bad mig hitta några lösningar. Jag fick sitta själv och knåpa och det var skitkul att vara praktikant och vara bättre än nån där, säger han.

Båda två tycker att det känns bra att vara så eftertraktade på arbetsmarknaden.
— Det känns jättebra, man kan sätta lite krav. Samtidigt vet man att det kommer komma en dipp i konjunkturen, säger Thomas Gonsalves.
— Ja, man måste visa vad man går för när man kommer ut. Man kan inte sätta sig och slappa, säger Jannica Sanrell.