Nyheter

Efter fingeravtryck – nu införs ansiktsigenkänning

Access med ansiktsigenkänning används i manskapsbodar från Algeco och testas nu även på Skanskas huvudkontor.

Biometrisk access med fingeravtryck fungerar inte friktionsfritt i byggmiljöer. Det menar företaget Precise Biometric som satsar på ansiktsigenkänning. Skanska är första svenska byggföretag att få testa tekniken.
Biometrisk access till byggarbetsplatser växer i Sverige. Byggvärlden har tidigare berättat om hur flera byggföretag infört fingeravtrycksavläsning, en teknik som används stort i bland annat Storbritannien.

Nu kommer nästa steg – ansiktsigenkänning – som är enklare och mer driftsäkert, enligt Precise Biometrics, en global leverantör identifieringsprogramvaror. 

– Tumavtryck fungerar inte alltid i byggmiljöer. Hantverkare som använder händerna flitigt, till exempel till att mura, i kalla och torra miljöer får torra och smutsiga händer som inte alltid kan avläsas, säger Stefan K Persson, vd på företaget.  

Precise Biometrics har utvecklat produkten Youniq som integrerar ansiktsigenkänning med inpasseringssystem för att bekvämt och säkert kunna hantera access till faciliteter. Tekniken bakom produkten baseras på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom dess unika ansiktsdrag.

Enligt Stefan K Persson är ansiktet mindre känsligt och därmed mer lämpat för biometri. Tekniskt sett är det också enklare att registrera ansiktet än fingret.

– Det enda som behövs är en mobiltelefon. Användaren tar en selfie via en länk som är utskickad av administratören. För fingeravtryck krävs speciell utrustning för registrering och avläsning, säger han.

Skanska är första byggföretag i Sverige att testa Youniq-tekniken i utvalda lokaler i bolagets huvudkontor i Stockholm. 

– Skanska är nyfikna på tekniken och vad den ökade digitaliseringen kan medföra för vår verksamhet i stort – och då även på säkerhetsområdet. Att ytterligare förfina våra metoder för att förhindra att obehöriga kommer in på våra arbetsplatser är intressant, men ännu så länge har vi enbart förberett för tekniken, den är inte aktiverad, säger säkerhetschef Jacob Henricson på Skanska Sverige.
 
– Det skulle kunna bli ett pilotprojekt på vårt huvudkontor, men först måste vi se över regelverket för GDPR och även arbetsrättsliga aspekter. Vår utvärdering är fortfarande pågående och vi får se om och när vi börjar använda den här tekniken skarpt.

Biometrisk access med ansiktsigenkänning används även i ett byggprojekt i Skellefteå, där Algecos boendemoduler använder produkten så att hantverkare kan komma inpå sina rum utan nycklar, kort och taggar. Installationen har utförts av Precise samarbetspartner NVSS Security. 

– Vi förstår att det är svårt för företag att se till att endast auktoriserade personer kommer in i lokaler med kort, taggar eller nyckeluppsättningar eftersom de kan gå förlorade eller lånas ut och användas av andra, menar Stefan K Persson.   

Precise Biometrics AB är en global leverantör av identifieringsmjukvara. Företaget erbjuder produkter inom olika applikationsområden. Det svenska kontoret ligger i Lund.