Nyheter

Enda svenska bidraget som tävlar i MIPIM Awards

Ljusgården i Biomedicum, från ovan. Foto: Mathias Nero

Forskningsbyggnaden Biomedicum är en av fyra finalister i MIPIM Awards 2020 i kategorin Best Healthcare Development – och det enda svenska bidraget i MIPIM Awards.
– Det är otroligt hedrande och ett fint erkännande för oss alla som arbetat med ett stort engagemang under många år. Vi är så stolta, säger Malin A Sjödahl, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Nyréns. 

Biomedicum i Solna är ett av Europas största laboratorier med sina cirka 65 000 kvadratmeter och invigdes i slutet av 2018.
Här samlas fem institutioner inom experimentell forskning. Visionen är att öka samverkan i metod och utrustning samt att generera nya samarbeten. Byggnaden har direkt förbindelse med Nya Karolinska Solna och utbytet mellan klinisk och experimentell forskning förstärks.

Nu är Biomedicum en av fyra finalister i MIPIM Awards 2020 i kategorin Best Healthcare Development– Det är otroligt hedrande och ett fint erkännande för oss alla som arbetat med ett stort engagemang under många år. Vi är så stolta, säger Malin A Sjödahl, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Nyréns.

Malin A Sjödahl berättar att uppdraget har från början till slut präglats av ett tätt samarbete mellan alla inblandade aktörer, inte minst med Karolinska Institutet, Akademiska Hus och C.F. Møller Architects.
– Under projektets gång har vi arbetat mot en gemensam vision som varit vägledande i stora och små beslut. Det har hjälpt oss att tillsammans nå ett riktigt högkvalitativt resultat.

Nyréns inredningsarkitekter har sedan 2011 arbetat med Biomedicum på uppdrag av Karolinska Institutet.
– Utifrån Karolinska Institutets uppställda mål och en tydlig vision arbetade vi med att inventera verksamheten, förfina lokalprogram och kravställning för att kunna möta Akademiska Hus projekteringsgrupp då det parallella uppdraget för byggnaden avgjordes, säger Malin A Sjödahl.

Utmaningarna i en så komplex byggnad var flera.
– De bestod bland annat av att hålla programkrav uppdaterade, bedöma rimligheten i kravställningar och hjälpas åt att möta krav på kvalité, miljö, smittskydd, tillgänglighet med mera.

Andra utmaningar var att gestalta och skapa en arbetsmiljö som är lätt att ställa om då forskargrupper över tid varierar i uppdrag och storlek. På KI:s campusområde byggdes ett provhus för att i full skala pröva och ompröva projekterade lösningar och gränssnitt mellan byggnad och inredning i laboratoriemiljöerna, kontor, installationstäta stråk samt hörsal.

Att hålla motivationen och energin uppe i en arbetsgrupp under så många år var också en utmaning.
– Slutmålet kan ibland kännas väldigt långt bort. Här har vi dock haft hjälp av den tydliga visionen som blev en viktig ledstjärna i det dagliga arbetet.  

Vad har ni lärt er av projektet?
– Att man kan nå upprättade mål med bibehållen arbetsglädje och engagemang om energin läggs på rätt saker. Det innebär tydlighet i vem som äger frågan, rutiner för beslut, klara gränsdragning, kontinuitet i personbeläggning som leder till att kunskap i projektet förvaltas.  Att hålla högt i tak kan bidra till en kreativ anda där man vågar föreslå en ny idé eller ompröva en lösning.  Att vara generös i att dela både motgångar och glädje kan vara avgörande för samarbetsklimatet. 

Vinnaren avslöjas i Cannes 12 mars.

Fakta: Biomedicum

Är en forskningsanläggning på Karolinska Institutets område i Solna.

Huset är 65 000 kvadratmeter och har plats för 1 600 forskare.

Är certifierat enligt Miljöbyggnad Silver.

Byggherre: Akademiska Hus

Byggnadsentreprenör: Skanska

Arkitekt: C.F. Møller Architects.

Inredningsarkitekt: Nyréns Arkitektkontor

Hyresgäst: Karolinska Institutet.

Byggtid: Sommaren 2013 – våren 2018.