Nyheter

Ersätter slitsamt arbete

Linköpingsföretaget Cbot har utvecklat roboten som är specialiserad på stora golv som läggs med tjockbruksmetoden, vilket är vanligt i butiker och köpcentrum. Victor Johansson, konstruktör och Robert Söderberg, en av grundarna av Cbot, berättar att den är redo att sättas i arbete. Foto: Anna Sjöström

Linköpingsföretaget Cbot har skapat en mobil industrirobot som lägger plattor på stora golv.
Det har tagit några år att utveckla den, men nu är roboten redo att sättas i arbete.
– Vi är först i världen med den här typen av robot, säger Robert Söderberg, en av grundarna.

Roboten finns just nu i Linköping, och den senaste versionen av den är endast ett par månader gammal. Tidigare varianter av den har testats ute på byggen där man lagt stora golv i butiker och köpcentrum.
– Maskinen är klar för att användas på byggen, men vi kommer att fortsätta utveckla och förbättra den, säger Victor Johansson, konstruktör på Cbot.

Cbot har samarbetat med Golvimporten Entreprenör AB och roboten är anpassad för att lägga plattor 30×30 centimeter på ytor från cirka 500 kvadratmeter och större. Den klarar läggning av plattor i tjockbruksmetoden, det vill säga där man lägger plattorna i en blandning av sand och cement och sedan bankar fast dem.

– Görs det manuellt är det ett tungt och slitsamt arbete med många lyft och obekväm arbetsställning. Det är inget attraktivt arbete och vi är glada att vi kan hjälpa till att förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten. Det vi kan erbjuda nu är att vi hyr ut maskinen tillsammans med en operatör, men tanken är att vi framöver ska kunna sälja den, säger Robert Söderberg.

Roboten behöver dock lite mänsklig assistans för att kunna genomföra arbetet: förflyttning och påfyllning av plattor måste göras manuellt.
Bruket och frisen måste också läggas manuellt och sedan hittar roboten rätt med guidning av en laserstråle. Roboten klarar av att lägga åtta plattor på ett stopp.

Cbot har lämnat in flera ansökningar för patent i Europa, det handlar om både mekaniken och algoritmerna som får roboten att fungera.

Bolaget grundades 2013 av Robert Söderberg, Fredrik Viksten, Björn Johansson och Anders Moe. De är alla tidigare studenter och forskare vid Linköpings universitet och med bakgrund inom datorseende och maskinintelligens kopplat till robotik. De har jobbat tillsammans i många år, bland annat med att ta fram olika system till företag, främst inom tillverkningsindustrin. Det var till exempel system för kvalitetsinspektioner och robotguidningar.

– Tanken om att starta företag tillsammans hade växt fram under en tid. Jag har en del kontakter inom byggbranschen, har även jobbat inom bygg några somrar, och vi insåg att det finns stor potential att automatisera byggbranschen eftersom i stort sett allt arbete utförs manuellt, säger Robert Söderberg.

Så de läste in sig på tidigare forskning och försök som gjorts och pratade med folk i branschen. De kom fram till att en maskin som tar över golvläggningen skulle passa bra som första produkt.

– Det är repetitivt och passar därför för automatisering. De försök som gjorts tidigare hade gått bet på mätteknik och seendet, det som är våran specialistkompetens. När vi insåg det började känna att här kan vi verkligen göra någonting. Vi är först i världen med den här typen av robot, säger Robert Söderberg.

Finansieringen har de klarat bland annat genom att de själva har konsultat inom respektive specialistområden, 3 miljoner kronor i bidrag, varav det största kommer från Bygginnovationen, 3.2 miljoner i riskkapital och 3.1 miljoner i lån.
I dag jobbar totalt sju personer på Cbot, de fyra grundarna och tre konstruktörer.

Hur ser ni på framtiden?
– Positivt. Jag tror att byggbranschen är redo för det här. Ingen som börjat använda grävmaskin vill väl gå tillbaka till att gräva med spade, säger Victor Johansson.

– Vi kommer att fortsätta utveckla produkten, till exempel att göra den mera autonom. Kommer det till andra robotar är det naturligaste för oss en är att göra en som kan lägga mindre ytor, till exempel kontorslokaler och liknande, säger Robert Söderberg.

Han tillägger:

– Vi går en spännande framtid till mötes. Vad händer när vi börjar använda robotar inom byggbranschen? Jag tror inte det finns någon annan väg framåt.  Byggbranschen måste förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten. Det kan robotar hjälpa till med.