Nyheter

Expertens tips <br></br> för nystart på jobbet

Segt att börja jobba? Du är inte ensam. <br></br> — Det är inte ovanligt att känna ångest inför att börja jobba igen, säger Barbro Bronsberg, författare och stresskonsult, som här ger sina bästa råd för en nystart efter semestern.

Spänningar i kroppen, svårt att sova, den sköna sommarkänslan ersätts av funderingar kring jobb och arbetsplanering. Det är lätt att låta stressen ta överhanden när semestern närmar sig sitt slut.

— Det är inte ovanligt med stress inför att börja arbeta igen. Då börjar ”vardagsrejset” igen och vi ska få ihop jobb, familj och allt annat som ska planeras däromkring. Vi är helt enkelt för ambitiösa, säger Barbro Bronsberg, stresskonsult och medförfattare till boken ”Bränn inte ut dig”.

Hon pekar dessutom på att undersökningar visar att en stor del av befolkningen egentligen vill byta jobb.
— Då börjar ”den kalla våtdräkten” pressas på när semestern närmar sig sitt slut.

Hur ska vi då göra för att få en nystart på jobbet, om det känns tungt efter semestern? Lägg in pauser för återhämtning, roliga händelser att se fram emot när arbetsvardagen känns tung, menar Barbro Bronsberg.
— Sätt dig ner och planera in andningspauser i kalendern. Helgresor, att gå på gym, göra en fisketur… Se till att jobbet och alla ”måsten” rättar sig efter dina pauser, inte tvärtom.

Det kan vara bra att skaffa sig en bundsförvant i planeringen om du vet med dig att jobbet brukar börja nagga på ledig tid och vardagsplanering. Planera roliga händelser tillsammans med familj eller vänner, så det inte går lika lätt avboka om arbetsnarkomanen i dig börjar ta över.

— Det svåra är att hålla på planeringen, det är ett beslut som du måste fatta inuti dig själv. Börjar du ägna dig åt självsabotage så måste du ställa dig frågan: Vad är det som driver mig att bortprioritera mig själv?

Barbro Bronsberg ser det också som viktigt att vi är snälla med oss själva under första veckorna efter semestern. Allt kan inte gå i hundratjugo redan första dagen efter semestern.
— Ge dig själv en mjukstart. Tilldela dig själv en halvtid under de första veckorna, i alla fall inuti dig själv. Var inte så hård med dig själv!

Och om det fortsätter kännas ångestfyllt att gå till jobbet, ställ dig själv frågan: Vill jag verkligen vara kvar här?
— Det är viktigt att se om arbetssituationen kan förändras så att du trivs, eller om det enda riktiga är att faktiskt byta jobb, säger Barbro Bronsberg.

Passa på att ta tag i de lite svårare funderingarna kring att byta jobb medan lugnet och styrkan efter semestern sitter kvar i kroppen. Sitt ner tillsammans med vänner eller familj och prata igenom för- och nackdelar med att byta jobb.

Barbro Bronsbergs bästa tips för att minska efter-semestern-stressen

  • Planera in återhämtning och andningspauser först i almanackan, låt arbetet rätta sig efter de roliga händelser du planerat in — inte tvärtom.
  • Håll på planeringen! Vet du med dig att jobbet brukar ta överhanden — planera dina roliga händelser tillsammans med någon.
  • Ge dig själv en mjukstart efter semestern, sätt upp rimliga målsättningar med rimligt arbetstempo.
  • Se ditt arbete ur ett helikopterperspektiv — försök få distans till jobbkraven och se vad som egentligen är viktigt i ditt liv. ”Vad gör det här om hundra år.”
  • Känns jobbet fortfarande ångestfyllt eller tråkigt efter en längre tid — se om arbetssituation kan förändras, annars kan det vara dags att byta jobb.