Nyheter

Fackordföranden: <br></br> ”Rena osanningar”

Byggnads ordförande Hans Tilly slår tillbaka mot NCC-chefen Tomas Carlsson. <br></br> — Han får tycka vad han vill men far med rena osanningar och borde inte slarva med fakta på det här sättet, säger Hans Tilly.

Det var med förvåning Byggnads ordförande slog upp Dagens Industri i morse. ”Byggnads absurda krav slår ut svenska byggjobb”, var rubriken på den debattartikel som författats av NCC-chefen Tomas Carlsson.

— Han kan inte lägga skulden för bristande produktivitetsutveckling på kollektivavtalen. NCC:s misslyckande i Hallstahammar (med fabriken NCC Komplett) var väl knappast kollektivavtalens fel.

På vilket sätt tycker du han ljuger i artikeln?
— Jag tycker inte han är uppriktig och ärlig när han tar upp anledningen till att vi sa upp avtalen. Det var ju för att skapa ordning och reda, att underlätta för både byggföretag och våra medlemmar.

Hans Tilly köper inte heller Tomas Carlssons resonemang om stora kostnader för ackordshantering — 1,7 miljarder kronor per år, enligt Sveriges Byggindustrier.

— Det om kostnaderna är helt galet. De måste förstå att våra medlemmar vill medverka till ett bra resultat och vara med och dela vinsten. Tomas Carlsson har kanske själv bonus. Det är i alla fall populärt bland direktörer med bonussystem, säger Hans Tilly.

Men varför vill ni ändra så att det blir ackordstvång i avtalet?
— Det är bara för att medlemmarna tycker det är bra med ackord. Det är en bra möjlighet att få inflytande och insyn. Det är också ett bra exempel på lokal lönebildning, vilket det talas mycket om i andra sammanhang.

Enligt byggnadsavtalet är Byggnads lokalavdelning förhandlingspart. Något arbetsgivarna vill komma ifrån. De vill hellre göra upp med en fackklubb inom företaget.
— Det är en maktfråga. Företagen vill inte förhandla med proffsiga förhandlare från Byggnads, säger Hans Tilly.

Han pekar på att de försökt delegera förhandlingsmandat till medlemmar ute i företagen.
— Men det är svårt att få fackliga förtroendemän att åta sig sådana uppdrag. Tomas Carlsson borde fundera över varför det är så.

Hur reagerade du när du läste debattartikeln?
— Vi i förhandlingsdelegationen är luttrade. Många andra i vår delegation som förstås också läser artikeln reagerar nog häftigare.

Vad betyder detta för de fortsatta förhandlingarna?
— Som vanligt när BI kastar ur sig saker; det underlättar knappast.