Nyheter

Falkenberg får första vindkraftfabriken

Sveriges första kompletta vindkraftsfabrik har öppnats i Falkenberg på Västkusten. De vertikalaxlade vindkaftverken har utvecklats i Uppsala, men de ska tillverkas i Falkenberg.

I slutet av förra veckan fick Vertical Winds vd Björn Hellström nycklarna till den nya fabriken i sin hand.
— Fabriken i Falkenberg är strategiskt viktig för oss för att kunna bygga en rationell produktion för stora vertikalaxlade vindkraftverk, säger Vertical Winds vd Björn Hellström.

Ny Teknik når honom på tåget ned till Falkenberg där han ska ta den nya vindkraftsfabriken i besittning. Det är Stena Ståls gamla fabrik i Falkenberg som energibolagen Eon och Falkenberg Energi tagit över för att kunna hysa Vertical Winds vindkraftsfabrik. Där ska produktion och sammansättning av generatorer, torn och vingar till tre av de fyra 200 kW-verk som Eon och Falkenberg Energi beställt av Vertical Wind ske.

— Vi kommer att ha många underleverantörer men all sammansättning ska ske i Falkenberg, framför allt tillverkningen av den egenutvecklade, direktdrivna generatorn. Nyckeln till ett bra vindkraftverk är kontrollen över hur elen genereras, säger Björn Hellström.

Det första verket är i stort sett klart. Det håller på att byggas i Uppsala och fraktas i delar ned till Falkenberg för att stå på plats i november. Den officiella invigningen ska ske i januari 2010. Men de övriga tre vindkraftverken ska tillverkas i Falkenbergfabriken och vara klara och resta till augusti 2010.

Falkenbergfabriken kommer att ha fyra anställda från start men nästa år räknar man med 10-12 anställda.
— Om det här blir bra så kan det bli en stor verksamhet. De stora vindkraftstillverkarna har i princip övergett vindkraftverk i den här storleken och vi kan komma in på marknaden med en nischprodukt, säger Björn Hellström.

Han beskriver sitt vindkraftverk som tyst och nästan underhållsfritt med få rörliga delar, ingen växellåda och ingen krånglig mekanik som ställer om vingarna efter hur vinden blåser.

All justering sker i den direktdrivna generatorn. Blåser det för mycket bromsar generatorn och blåser det mer än 25 meter per sekund stängs verket av.

Med färre rörliga delar blir det färre skador och verket får därmed bättre tillgänglighet, som det heter i branschen.

Falkenbergprojektet är ett pilotprojekt som delvis finansieras av Energimyndigheten. Men samma maskiner ska ut på en kommersiell marknad.

Björn Hellström är beredd att redan i dag ta upp beställningar Vertical Winds 200 kW-verk. Men han vill inte uppge vad det skulle kosta.
— Du får begära en offert, säger han.

De aktuella 200 kW-verken har 40 meter höga torn och tre stycken 24 meter långa vingar, som sitter som en torkvinda runt tornet. Den totala höjden blir då 52 meter.

Den direktdrivna generatorn, som står på marken, är 2,5 meter i diameter. Allting vilar på ett betongfundament som är 3 meter i diameter.

På sikt kommer Vertical Wind att bygga mycket större verk — upp till 3 MW, men just nu tror Björn Hellström på 200 kW-verket som en kommersiellt gångbar nischprodukt på vindkraftsmarknaden.

Så här kommer det att se ut vid E6:an utanför Falkeberg nästa höst när vindkraftverken från Vertical Winds fabrik i Falkenberg är på plats. Klicka för att se alla fyra verken. Foto: Eon/Falkenberg Energi

Björn Hellström, vd Vertical Wind. Foto: Uppsala universitet/uuinnovation