Fler jobb till lärlingar

Fler jobb till lärlingar
Lärlingar går en ljusare framtid till mötes. En ny satsning ska ge 1000 nya lärlingsplatser.

Marknaden efterfrågar yrkesarbetare med bredare kompetens. Därför ska fler utbildas i plattsättning och golvläggning, enligt ett pressmeddelande från Sabo.

Murare, trä- och betongarbetare ska med ökade kunskaper ha lättare att komma ut i arbetslivet. Särskilt som renoveringsarbetena har ökat markant i och med rotavdraget.

Bakom satsningen står Sabo, Arbetsförmedlingen, Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

Sabo, som är de kommunala bostadsföretagens bransch- och intresseorganisation, uppmanar sina medlemmar att kräva platser åt lärlingar av byggföretagen.

– Såväl de kommunala som de privata fastighetsägarna står inför en renoveringsboom de närmaste åren när miljonprogrammets bostäder ska åtgärdas, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo, i pressmeddelandet.

– Med tanke på att Sabo-företagen underhåller och renoverar sina fastigheter för ungefär elva miljarder per år så kommer det att öppnas möjligheter för ett stort antal lärlingsplatser, säger han.

Under en 16-veckorsperiod ska Arbetsförmedlingen utbilda arbetslösa bygglärlingar till plattsättare och golvläggare.

– Efter ytterligare lärlingstid på ca 3 000 timmar kan de få ut ett yrkesbevis för ännu ett yrke, vilket förbättrar deras chanser på arbetsmarknaden, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

Relaterade artiklar

Hög efterfrågan på arbetskraft inom bygg
”Stänger vi dörrarna får byggsverige stora problem”
Fyra av tio byggföretagare vill anställa fler nästa år
Ökad flexibilitet för företagen i nya arbetsrättsförslaget