Nyheter

Flygfärdig app till drönare

Foto: Telia Company

Telia har tillsammans med Ericssons inkubator, Ericsson ONE utvecklat en ny videostreamingtjänst för drönare som gör det enklare att genomföra inspektioner på byggarbetsplatser.

Telias nya tjänst för drönare bygger på en ny mobilitetslösning från Ericsson ONE som gör att kunder på ett säkert och enkelt sätt kan live-streama video från en drönare till en dator, surfplatta eller smartphone. Den nya tjänsten kan bidra till ett effektivare arbetssätt på områden som rör arbetsplatsmöten, inspektioner, arbetsmiljö, inventering, koordinering och planering av transporter. Ett exempel kan vara när man ska genomföra en inspektion av en byggarbetsplats och vill dela en lägesbild med beslutsfattare och experter.

– Vi valde att ta fram en tjänst kopplad till inspektion eftersom vi såg att det fanns en efterfrågan hos många av våra kunder. Möjligheterna till effektivisering och besparingar är stora inte minst inom byggbranschen, säger Jan Pettersson som leder drönarprojektet på Telia.

Tjänsten fungerar med existerande drönare, genom att koppla handkontroll till en mobil router och ladda ner en app kommer användaren enkelt igång. Ingen ytterligare hårdvara behövs. Peab är en av flera kunder som deltar i utvärderingen av tjänsten som använder sina befintliga drönare och personal för att utföra arbetet.

När drönarpiloten startar inspektionen kan bilderna delas i realtid genom exempelvis ett teamsmöte. Videosändningen strömmas upp krypterat in i mötet och piloten delar skärm från kontrollen som han flyger drönaren med till de andra deltagarna. En annan användbar funktion är att piloten kan ge en mötesdeltagare möjligheten att själv styra både drönare och kameran, för att på så sätt skapa ännu mer exakthet i inspektionsflygningen. Men det är inte fritt fram att använda tekniken hur som helst.

– Det är mycket regelverk kring det här området. Det handlar exempelvis om vad man får och inte får göra med data. Man får inte sprida en sådan här inspelning och inspektion till fler än åtta personer utan spridningstillstånd från Lantmäteriet. Man får inte heller flyga utom synhåll. Det är sådant som exempelvis Peabs pilot måste känna till när flygningen genomförs., säger Jan Pettersson.

Telia har nu startat ett utvecklingsprogram tillsammans med ett antal kunder Eon, Peab, Vattenfall, Veidekke och Vinnova projektet Edit 3.0 som ska använda drönarstreaming på olika sätt i sina verksamheter. Telia och Ericsson ONE kommer tillsammans med kunderna regelbundet utvärdera tjänsten med målet att designa morgondagens drönartjänster med fokus på 5G.