Nyheter

Först spika – sedan fika

Foto: Susanne Bengtsson.

Två fikaraster per dag.

Det är standard på svenska arbetsplatser.

Men i JM:s byggbod i Täby Centrum hinner man med tre kafferaster på en arbetsdag.

Svenskar dricker, tillsammans med finländare, mest kaffe i världen. I snitt dricker svenskarna 3,2 koppar kaffe per dag, och en stor del av kaffet dricks på arbetsplatserna.

Två kafferaster per arbetsdag är genomsnittet. Det motsvarar 15,65 minuters fikande per dag. Det visar en undersökning från Selecta.

På JM:s projekt Kavaljeren i Täby Centrum snålar man inte på kaffet. Yrkesarbetarna, liksom tjänstemännen, har tre fikaraster på en arbetsdag. Många startar även morgonen med en gemensam kopp i byggboden innan arbetet drar igång.

– Vi skulle nog kunna klämma in en fikarast till, säger snickaren Jörgen Berzén med adress till arbetschef Per Ödborn som är på besök och deltar i fredagsfikat.

Fyra koppar kaffe om dagen blir det minst, och i Jörgens fall pratar vi tekoppsformat. Svart ska det vara också.

Enligt en annan kaffeundersökning som gjorts av Arvid Nordquist och Stockholm Meeting Selection uppger 53 procent av de tillfrågade att smaken på kaffet är mycket viktigt, och 40 procent tycker kvaliteten på kaffet är mycket viktigt.

 I JM:s etablering i Täby Centrum är det en vanlig, hederlig kaffebryggare som tillhandahålls.

– Det här är riktigt kaffe det, mycket godare än automatkaffe. De där fina maskinerna som maler bönor kräver en viss skötsel, säger Per Ödborn.

– Och så tar de sådan lång tid på sig. Det blir kö vid kaffemaskinen, säger Fredrik Gilck, som jobbar som utsättare.

 Går ni aldrig till köpcentrumet och handlar take away-latte?

– Nej, varför skulle vi det? Kaffet här är ju gratis, skojar Jörgen Berzén.

– Ja, på JM är vi så generösa så att vi bjuder på kaffe, kontrar Per Ödborn.

Enligt Arvid Nordquists undersökning dricker 76 procent av de tillfrågade i enkäten kaffe på jobbet. Alltså måste vissa välja annan dryck.

Ingen som dricker te?

– Vi har en vattenkokare men det är ingen som dricker te, säger betongaren Bert Andersson, äldst i gården och fikakungen enligt grabbarna.

 Kaffe ska det vara – om byggarna får välja!

Fikavanor

Enligt undersökningen fikar män oftare än kvinnor, och ju äldre man är desto mer fikar man på jobbet.

Dubbelt så många män som kvinnor, tio respektive fem procent, fikar tre gånger per dag.

35 procent av kvinnorna fikar bara en gång per dag medan enbart 20 procent av männen gör det.

Var femte kvinna (20 procent) upplever att de får för få fikapauser en vanlig arbetsdag jämfört med var elfte man (9 procent).

I åldersgruppen 25-35 år upplever nästan var femte person att de får fika för få gånger per dag på jobbet (19 procent).

Den största anledningen till att man fikar under arbetsdagen är den sociala aspekten. Det anger drygt fyra av tio. Att minska jobbstressen och få en lugn stund kommer på andra plats med 29 procent. För de yngre mellan 25 och 35 år är dock den främsta anledningen till en paus att minska jobbstressen (37 procent).

 

Fika genom tiderna

50-talet

Under det ljuva 50-talet styrs fikarasterna av stämpelklockan och många dricker blaskigt snabbkaffe.

70-talet

På 70-talet har kafferasten blivit något av en institution på alla typer av arbetsplatser. Samtidigt slår läskdrickandet nya rekord och fikarummen kantas av stora varu- och dryckesautomater

90-talet

Nu börjar coffeeshopkulturen etableras i Sverige och svenskarna träffas allt oftare på caféer för att prata över en kopp café au lait. Samtidigt blir det allt vanligare med mindre fikahörnor på arbetsplatserna

00-talet

Under 2000-talets första decennium uppstår ett ökar intresse för hälsa. Nya matvanor, där socker och kolhydrater undviks, blir populära. Samtidigt blir svenska kaffedrickare allt mer kvalitetsmedvetna. Fler och fler företag och organisationer efterfrågar lösningar med hela bönor som mals inför varje kopp.

Källa: Selecta